Annons

Här är populära julgodiset du inte vill få i dig - innehåller palmolja

Annons

Julgodis är för många ett självklart inslag i julfirandet. Men flera av de vanligaste märkena innehåller palmolja, som pekas ut som miljöbov.

Palmolja är känt för regnskogsskövling, men har ändå letat sig in i många produkter, rapporterar Allas.

I två av världens största palmoljeproducerande länder, Indonesien och Malaysia, skövlas årligen värdefull regnskog för att ge plats åt stora odlingsfält för palmoljan. 

Image result for palm oil plantation

Detta gör i sin tur att de djur och växter som finns i skogarna tvingas försvinna från området. Odlingen av palmolja bidrar också till ökade utsläpp av växthusgaser.

Vad kan vi göra åt problemet?

Jo, det må kännas som en väldigt liten gest att bojkotta palmoljan. Men genom att vi som konsumenter gör en tydlig markering mot produkter som innehåller palmolja kan vi faktiskt göra skillnad.

Glädjande nog har många stora godistillverkare gått över till att endast använda certifierad palmolja, till skillnad från några år sedan. Vilket betyder att produceras på ett miljövänligare sätt med rimliga arbetsvillkor och är certifierat enligt RSPO – Roundtable on Sustainable Palm Oil.

Däremot är de ofta dåliga på att berätta det här för kunden eftersom det på innehållsförteckningen fortfarande bara står ”palmolja”. Man måste hitta deras hållbarhetspolicy för att få veta att palmoljan de använder är certifierad enligt RSPO. 

Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden WWF uppmanar konsumenter att vara uppmärksamma när de handlar julgodis. Andra populära produkter i juletider som ofta innehåller palmolja är butiksköpta pepparkakor, pepparkaksdeg, lussebröd samt övriga kakor och kex.

Det här godiset innehåller certifierad palmolja:

Delicatoasken

Merci

Lindt praliner (ej den rena chokladen)

Lindor

Anthon Berg

Nutella

Fazer

Marabou, inklusive både Aladdin och Paradis

Mars: Snickers, Mars, Twix och Kit-kat innehåller alla certifierad palmolja

Cloetta

Ferrero: Rocher och Kinderägg

Toffifee

Werter’s original

Och det här godiset är helt utan palmolja:

Vill du fira en jul helt utan palmolja så är det dessa godbitar som du ska hålla dig till, enligt Allas:

Skumtomtar utan choklad från Cloetta

Marabous Noblesse

After Eight från Nestlé

Toblerone

Gammaldags Bravo-kola från Polkapojkarna

Chokladtomtar från Friedel

Chokladaskar från Valrhona

Ren mjölkchoklad från Lindt, Marabou och Fazer

Anthon Berg marsipanbröd

Hur kommer du göra i jul? Kommer du köpa certifierad palmolja eller strunta i den helt? Dela gärna med dig av dina tankar i kommenarsfältet!

Annons