Annons

Här är sanningen bakom IKEAs ''svenska'' köttbullar

Annons

Den stora merparten av köttet i Ikeas svensktillverkade köttbullar kommer från andra länder.

Ikea är populärt inte bara för sina möbler utan också för de klassiska köttbullarna som serveras i möbeljättens restauranger världen över. Men hur svenska är egentligen köttbullarna?

Faktum är nämligen att bara en liten del av innehållet i köttbullarna kommer från Sverige, rapporterar Aftonbladet. Enligt dem levereras fläskköttet, som står för 28 procent av köttet, från svenska gårdar med Danmark, Tyskland eller Storbritannien som ursprungsland. Nötköttet, som utgör 56 procent av bullen, kommer från Storbritannien och Irland.

– Att vi inte enbart har kött från Sverige beror bland annat på att vi som global aktör, som säljer mer än en miljard köttbullar per år, behöver säkra råvara från mer än ett ställe, säger IKEAs presskontakt Felix Östman till Aftonbladet.

Han fortsätter förklara:

– Viktigaste för oss är att erbjuda bra, ansvarsfullt producerad mat till ett lågt pris som många har råd med, utan att tumma på kvalitén.

Lax och kyckling också importerat

På Ikeas meny finns också kycklingköttbullar, laxfilé, kycklingfilé och schnitzel. Fläskköttet i schnitzeln är svenskt medan laxen kommer från Norge och kycklingen från Tyskland.

Vad äter du när du går på IKEA?

Annons