Här kan du hänga av dig en jacka - och hjälpa en medmänniska

Har du en vinterjacka över? Ge den till någon som behöver! Det uppmanar nu Uppsala Stadsmission.

Från och med måndagen den 17 december står en trävägg på gatan utanför Widerlöv & Co:s kontor på Dragarbrunnsgatan 53. Här kan jackor hängas upp av alla som vill, för att sedan hämtas av de som behöver i kylan. Principen till initiativet är ”ta en om du behöver – ge en om du har över”.

Tanken är att skapa en enkel plats för någon som vill hjälpa, för att de när som helst ska kunna skänka lite värme till någon som är hemlös under årets värsta och kallaste månader. 

– Vi kände att det var oerhört angeläget den här tiden av året som vi går in i, eftersom vintern är den jobbigaste tiden för den som lever i hemlöshet. Att köpa dyra vinterkläder är svårt för en del och om man kan hjälpa till på det här sättet nappar vi självklart på det, säger Ewa Johansson, insamlingsansvarig på Uppsala stadsmission, till 24Uppsala.se.

Projektet kallas för ”Wall of kindness” och är ett internationellt fenomen inom välgörenhet som började i Iran för flera år sedan och som sedan spred sig världen över.

– Jackorna kommer och går, men på väg till kontoret hängde det massor. Det blir som en hämtningsstation dygnet runt. Många passerar där från och till tåget, många vill vara med och engagera sig och det här blir ett enkelt sätt att hjälpa till när man passerar, eftersom det är centralt beläget. Det går såklart också att lämna in vid gåvomottagningen och i butikerna men de har inte öppet alla tider på dygnet. Här är det enklare för det går att lämna dygnet runt, säger Ewa Johansson.

Intiativet togs av mäklarfirman Widerlöv & Co i samarbete med Uppsala Stadsmission, och på den korta tiden som det har varit igång har det bara varit positiva reaktioner. 

 – Det har varit bra reaktioner men väggen har inte varit ute så länge. Men det har varit lovord än så länge. Det blir så påtagligt den här tiden på året när vi närmar oss julen, att det finns många som inte har det där som för andra är självklart. Det finns många sätt att hjälpa till – genom att skänka mat, bidrag eller julklappar. Många hör av sig och hjälpa till och det här är ett väldigt direkt och värmande sätt, säger Ewa Johansson.

Ewa och stadsmissionen vill rikta en hälsning till alla de som har valt att hänga upp sin jacka på väggen.

– Jag vill rikta ett stort och varmt tack till alla som tar med sig sina jackor och tar tillvara på tillfället att hänga upp dem. Vi hoppas att det kommer att värma alla frusna kroppar, säger Ewa Johansson. 

Vilket fantastiskt initiativ! Kan det här sprida sig till fler delar av landet?