Annons

''Hippiegubbe'' tar med sin gamla klocka i Antikrundan – kollapsar när han får höra dess verkliga värde

Annons

Det var Davids lyckodag när han tog med sig sin gamla Rolex för att presenteras på Antiques Roadshow, den långvariga tv-serien där experter bedömer antikviteter, skatter eller arvtagningar som införs av allmänheten och uppskattar ett värde, när den amerikanska versionen av "Antikrundan" gjorde sitt stopp i West Fargo, North Dakota.

När han fick höra att klockan som han köpte 1974 för 345,97 dollar (motsvarande ungefär 3 500 svenska kronor) var värd upp till 700 000 dollar (motsvarande ungefär 6 760 000 kr) kollapsade han.


Peter Planes, värderaren, påpekade detaljer som gjorde Davids klocka "extremt sällsynt".

David sa att han köpte klockan 1974 när han jobbade i det amerikanska flygvapnet utomlands. Han förklarade att han märkte piloterna från kommersiella flygbolag som alla hade Rolex-klockor och var fascinerade av dem. Han började småningom dyka och letade efter en klocka som var bra under vattnet.


Han beställde klockan i november 1974 för 345,97 dollar, vilket han uppskattade vara ungefär en månadslön för honom vid den tiden och fick den i april nästa år.

Lyckligtvis för David bar han sällan den, något medveten om hur mycket den kostade honom då. "Jag hittade den här klockan ... och jag tittade på den och sa: 'Du vet, den här är verkligen för fin för att ta ner i saltvatten,' sa han.

I 30 eller 40 år var den i en säkerhetsfack oberörd, med undantag av att David tog ut den ”två eller tre gånger för att titta på den” innan han tog med den in i showen.

Plan visade tittarna att David behöll alla sina kvitton och klockans ursprungliga förpackningar och papper, av vilka några kostar bara upp till 2 000 dollar.

"Samlare älskar den här klockan eftersom Paul Newman bar den i en film som heter Win", förklarade Planes till David och tilllade att den exakta typen av klocka som Newman bar vanligtvis säljs för 150 000 dollar till 200 000 dollar (1,45-1,93 miljoner kr) "Din klocka är mer speciell," sa Planes.

"Du måste skämta," sa David med ett skratt.

Planes förklarade att Davids klocka var markerad med ordet "oyster" högst upp på klockan, vilket Rolex gjorde under en begränsad tid, vilket gjorde Davids ännu mer sällsynt.

"En klocka som denna på auktion," sa Planes med en kort paus," ligger på ungefär 400 000 dollar" (3,86 miljoner kr)

Beskedet får den skäggige mannen att kollapsa i sändningen. Men snart reser han sig upp igen, leendes.


"Är du okej?", frågade Planes när folk bakom kameran skrattade.

Planes fortsatte att leverera fler goda nyheter: eftersom Davids klocka hölls i ett sådant orörligt skick var dess värde antagligen mer i intervallet 500 000 till 700 000 dollar (4,82-6,76 miljoner kr).

David lyckades hålla sig upprätt, men sade: ”Du måste ... skämta med mig,” 

Se klippet i spelaren här nedan:

Annons