Åhléns slutar nu med kontanter – så här förklarar de beslutet

Varuhuskedjan Åhléns gör flera av sina varuhus kontantfria.

Juni, juli och augusti har varit kontantfria månader på Åhléns varuhus i Gävle, Sickla och Helsingborg. Så här motiverar de beslutet om att inte längre ta emot kontant betalning.

Sverige går mot en alltmer kontantlös ekonomi. Fler och fler butiker hakar på trenden om att inte längre ta emot kontant betalning. Två tredjedelar av Sveriges handlare tror att de kommer att sluta acceptera kontanter senast 2030, skriver NyTeknik.

Nu ansluter även Åhléns.

Branschtidningen Market rapporterar att Åhléns test omfattar varuhuset i Väla utanför Helsingborg, det i Gävle och det i Sickla köpkvarter i Nacka utanför Stockholm. Detta ska i ett första led göras på prov.

– Förändringen genomför vi för våra kunders och medarbetares trygghet, då det innebär en ökad säkerhet för oss alla vad gäller hantering av pengar, rånrisk, problem med falska sedlar och så vidare, säger Weronica Nilsson, företagets PR- och kommunikationschef till Market.

Hur man går vidare ska utvärderas inom de närmsta veckorna. Åhléns utesluter inte att införa kontantstopp på flera varuhus.

– I ett första skede är syftet att se hur det fungerar med kontantfritt. Vi kommer att samla på oss erfarenheter och lärdomar och därefter får vi se hur vi går vidare. Om allt faller väl ut kommer vi att vilja utöka till fler testvaruhuss, säger Nilsson till Market.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.