Hon fick röda klianda blåsor på armen, men visste inte det var ett tecken på DETTA!

Du har säkert hört ordet gluten som gått runt på nyheterna men glutenintolerans är inte bara en trend.

Trots att många tror det så är inte glutenintolerans en matallergi eller alltid ett tecken på celiakisjukdom. Oftast är det ett tillstånd i din tarm och kan ha negativ inverkan på din livsstil och ditt välmående.

Osmält glutenprotein (finns i vete och annat spannmål) kommer in i din mage och behandlas som något som inkräktar. Det irriterar ditt tarmsystem och plattar ut mikrovillus längs inälvornas väggar. När de är tillplattade finns det mycket mindre yta som kan absorbera näringsämnena från din mat.

Vi vet alla att smärta, illamående, spykänslor och diarré efter att man ätit är ett säkert tecken på något seriöst problem på tarmsystemet. Men när man kollar på glutenintolerans är många av de här vanliga tecknen ganska allmänna och säger inte så mycket.

För människor som har glutentolerans men inte fått en diagnos än tillför det problem att tecknen är så svaga och personerna riskerar att råka ut för autoimmuna och andra sjukdomar. Dem får också leva med en rad olika uttröttande, frustrerande och obekväma symptom.

Scrolla vidare så får du se åtta vanliga tecken på gluten intolerans! Snälla prata med din läkare ifall du upplever några av dessa symptom.

Magont

När man säger ”lita på din magkänsla” borde man lita på sin mage.

Problem med matsmältning är kanske det mest uppenbara tecknet på glutenintolerans. Efter du ätit mat som innehåller gluten kanske du ofta får gaser, känner dig uppsvälld, diarré eller förstoppning. Att äta mat som innehåller gluten kan skada de små tarmarna och leda till dålig upptagning av mineraler vitaminer och de mesta av maten du äter.

Yrsel

Många med glutenintolerans upplever yrsel, känner sig desorienterade och har en känsla att de är ur balans efter dem ätit mat med gluten. Men det är dock vanligt att man inte kopplar samman det med gluten. Att känna så ofta är inte vanligt och genom att ta bort gluten kan de bli bättre. Många människor har sett att yrselattacker minskar efter dem slutat äta gluten.

Humörsvängningar

Din mage och hjärna är sammankopplade så ifall din mage inte gillar mat gör inte din hjärna det heller. Folk med glutenintolerans finner sig ofta oförklarbart irriterade, ängsliga eller sura.

Tidningen ”The New England Journal of Medicine” listade 55 hälsoproblem som kunde orsakas eller förstärkas av att äta gluten, både depression och ångest var med på listan.

Kronisk migrän.

Huvudvärk är vanligt hos personer med glutenintolerans. Det är inte associerat med en specifik sorts huvudvärk men det händer 30-60 minuter efter att man ätit gluten. Att ofta få migrän kan också leda till suddig syn och smärta runt ögonen.

Huden kliar.

När dina tarmar har problem med att smälta gluten blir de irriterade vilket kan visa sig genom huden. Det är därför man ofta har eksem eller psoriasis ifall man har glutenintolerans. Immunsystemet svarar dessutom på ett irriterat tarmsystem genom att skicka ut antikroppar som kan skapa torr kliande hud. De här symptomen kan ge sömnlösa nätter där det kliar över hela kroppen.

Fibromyalgi

Fibromyalgi är ett kroniskt tillstånd som ger smärta i dina muskler, ligament och senor. Det drabbar ungefär 4% av den amerikanska befolkningen och oftast kvinnor. Att sluta äta gluten kan hjälpa mot detta tillstånd.

Kronisk trötthet.

När din kropp inte ät helt hundra är inte ditt sinne det heller. Om du får åtta timmars sömn och ändå känner dig trött när du vaknar kan det dock tyda på ett större problem.

När din kropp alltid är irriterad och måste spendera sin energi på att hantera ovälkommen gluten så finns det inte så mycket över som det borde finnas.

Laktosintolerans

Gluten- och laktosintolerans har väldigt liknande symptom och ibland går de hand i hand. Det här är kanske ett av de mest förvånande tecknen av glutenintolerans men det är ett stort tecken. Om laktos redan är ett problem för dig är chansen stor att gluten också är det. Laktos kan trigga matsmältningsproblem och läggs på de redan jobbiga problemen med gluten. Mjölkprodukter är också kända att ge sura uppstötningar som också kan länkas till glutenintolerans.

Ifall du inte har problem med gluten grattis! Men någon i din närhet kanske har det så dela artikeln så de också får denna viktiga information.

Dela på Facebook