Hon gav en gravid kvinna en bit choklad i koncentrationslägret - 70 år senare händer det otroliga

Hon var bara en liten flicka när hon gjorde en mycket fin handling - 70 år senare får hon sitt tack.

Hon föddes 1933, året Hilter kom till makten: "Tyvärr" är Francine Christophe jude - och det fick hon följa från barndomen , då var hon påklädd i en judisk stjärna, så att alla kunde känna igen henne och alla andra judar.

Liksom många andra judar blev hon och familjen en dag transporterade till koncentrationslägret Bergen-Belsen. Det berättar hon i videon nedan, som nu lockar en hel del uppmärksamhet på sociala medier på grund av dess rörande budskap.

Francine var lite mer privilegierad än andra fångar, eftersom hon var ett 8-årig barn. Hennes mamma fick således lov att ta in 2-3 små saker i lägret.

- Min mamma tog två små bitar av choklad och sade "vi sparar dem för en dag, när du sjunkit ihop helt och behöver hjälp. Då ska jag ge er denna choklad så att du får det bättre, säger kvinnan nu.

Francine säger också att hon kan komma ihåg att det var en gravid kvinna fångad med dem i lägret. Kvinnan var så smal att man kunde se att hon var gravid, men kvinnan kom, när kvinnan skulle föda, och som en av de ansvariga i lägret skulle Francines mamma vara med vid födseln.

- Min mamma frågade mig om jag kunde komma ihåg chokladen, hon hade sprat till mig. Jag svarade "ja". Min mor frågade sedan mig hur jag mådde, och jag sade "bra mamma". Sedan frågade hon om hon kunde ge vår vän, Helene, choklad, eftersom det skulle vara svårt för henne att föda i lägret. Hon kan dö. Jag sa "ja mamma".

Helene fick chokladen. Barnet föddes, men vägde väldigt lite. Hon hade det bra, och Helene levde. Både mamman och barnet mådde bra, eftersom lägret befriades sex månader efter födseln.

Över 70 år efter händelsen ville Francine ordna en konferens för alla som var eller påverkades av koncentrationslägret. Temat var, vad som skulle ha hänt om fångarna från lägren hade erbjudits psykologisk hjälp.

En kvinnlig terapeut skulle tala vid konferensen. Hon gick upp på podiet för att prata, säger Francine Christophe i videon:

- Jag bor i Marseille, där jag är psykolog. Innan jag talar här idag, har jag något till Francine Christophe.

Hon tog fram en chokladkaka ur fickan och gav den till mig. Och sa till mig: Jag är barnet, säger Francine Christophe.

Se hela videon med flera rörande detaljer i den här videon, som är på franska men med engelska texter:


Dela på Facebook