Annons

HOT, TRAKASSERIER OCH LIDANDE: Prinsparet har fått nog och sätter ner foten – ''Vi säger ifrån nu!''

Annons

Prinsparet säger nej.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har fått nog.

Nu ryter de ifrån – och lanserar ett helt nytt initiativ.

– Vi säger ifrån NU, skriver prinsparet. 

Prinsparets stiftelse bildades i samband med Carl Philips och Sofias bröllop år 2015. 

Stiftelsen arbetar bland annat mot hat och mobbning, samt för att motverka mobbning på grund av dyslexi.

Nu riktar prinsparet uppmärksamheten mot just nätmobbning och näthat.


Tillsammans med flera organisationer såsom exempelvis Barnens rätt i samhället, BRIS, startar de en egen hemsida för att motverka näthat. nejtillnäthat.se.

Prinsparets starka budskap: Det kan aldrig accepteras

Prinsparet uppmanar nu svenska folket att följa deras exempel. I ett inlägg som publicerades i sociala medier på torsdagsförmiddagen skriver Carl Philip och Sofia följande, under den starka rubriken: ”NÄTHAT KAN ALDRIG ACCEPTERAS. VI SÄGER IFRÅN NU!”

– Hatet finns överallt, i alla samhällsskikt, alla yrken, könsidentiteter och åldrar. Det vet vi och det räcker nu, skriver prinsparet på Instagram.

Och fortsätter:

– Målet är att vi under en gemensam symbol och aktivt användande av symbolen visar att vi tar avstånd från näthat och allt vad det innebär. Att så många som möjligt säger nejtillnäthat. Säga ifrån är något vi alla kan göra. Och vi startar NU!

På den nya hemsidan mot näthatet skriver de bland annat:

”Det kan aldrig bli något vi får lära oss att leva med. Ändå är det precis det som sker. Den psykiska ohälsan ökar, inte minst bland barn och unga. Politiker hoppar av sina uppdrag pga av hot och många vågar inte uttrycka sin politiska åsikt i rädsla för repressalier. Därmed utgör näthatet ett direkt demokratihot. Bara för att vi har yttrandefrihet och något inte är olagligt, betyder inte att det är okej. Hatet finns överallt, i alla samhällsskikt, alla yrken, könsidentiteter och åldrar. Det vet vi och det räcker nu.”

”Vi vuxna är också taskiga mot varandra”

Och hatet, hoten och trakasserierna i kommentarsfälten på internet är så mycket mer än en ungdomsfråga. Det är en myt om mobbing på nätet, enligt antimobbingorganisationen Friends.

– Många tror att näthat och nätmobbning är en ungdomsfråga. Men vi vuxna är ju också taskiga mot varandra i sociala medier ibland. I Friends nätrapport svarar mer än hälften av de unga att de har sett vuxna bete sig illa mot andra vuxna på nätet, säger Friends utbildare Helena Meyer.

Fyra personer tar sitt liv varje dag

Enligt statistik från NASP (Nationellt Centrum för Suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa) utsätts 50 000 barn och unga för mobbning – varje dag. Enligt NASP tar ungefär 50 barn sitt liv varje år till följd av mobbning.

En annan rapport, från Karolinska Institutet, visar att ungefär 1 500 personer dör till följd av självmord varje år i Sverige. Det är fyra personer – varje dag.

– Det kan vara både psykiatriska diagnoser och psykologiska skäl hos vissa typer av personligheter. Det kan också bero på många psykosociala faktorer, som olika typer av förluster eller kränkningar. Man kan ha förlorat ett arbete, ekonomi, körkort, ett land, nära och kära eller sitt anseende, säger Danuta Wasserman, professor i psykiatri och suicidologi vid KI, till Expressen.

6 råd om näthat

Antimobbingorganisationen Friends, som är en av organisationerna som ställt sig bakom prinsparets beslut, har sex stycken råd till barn och unga när det kommer till näthat, alla kan ta till sig dessa råd:

Sprid positiva budskap.

Tänk efter före.

Inkludera andra.

Kom ihåg att det inte är ditt fel.

Prata med någon.

Anmäl, blockera och se över inställningar.


Vilket fantastiskt initiativ från prinsparet. Detta är en otroligt viktig fråga och något som berör alla.

Angående självmord och psykisk ohälsa. Det går att vara anonym och även en anhörig kan höra av sig till dessa nummer. Var inte rädd för att be om hjälp! 

Du ska söka vård direkt om du mår så dåligt att det känns outhärdligt och du har allvarliga planer på att ta ditt liv. Då kan du ringa 112 eller kontakta en psykiatrisk akutmottagning.

Hjälplinjen, tillfälligt psykologiskt stöd, telefon 0771-22 00 60 alla dagar öppet klockan 13.00-22.00.

Mind Självmordslinjen, chatta på mind.se eller telefon 90101 alla dagar öppet klockan 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar mellan klockan 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via telefon 112 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver veta var du kan söka vård.

Källa: SVT

Annons