Hunden dör efter husses lek: Nu varnas alla hundägare för dolda faran i vattnet

Jen Walsh var på stranden och lekte apport med sin hund. Men efter en timmes lek började hunden att bete sig konstigt. Strax därefter hände det fruktansvärda.

En dag tillbringade Jen Walsh en dag vid sjön med sin familj. Som alltid var hennes tvååriga schnauzer Hanz också med som lekte med familjen.

Jen brukade kasta ut en pinne i vattnet – som Hanz skyndade sig ut för att hämta och bära tillbaka till matte. Hanz älskade leken och simmade outröttligt fram och tillbaka, med öppen mun. Efter en och en halv timmes lek föll hunden plötsligt ihop och verkade må dåligt. 

Jen och hennes man skyndade sig till veterinären, men den lilla hundens liv gick inte att rädda. Hanz dödförklarades bara timmar efter leken och orsaken var att han hade fått i sig alldeles för mycket vatten när han hade hämtat pinnarna och simmat in till sin ägare – med munnen öppen. Eftersom Hanz hade fått så mycket vätska i sig hade salthalterna i hans blod sjunkit, vilket kallas hyponatremi, och orsakat hans död.

Exempel på symtom som kan uppstå vid vattenförgiftning

•    trötthet

•    vinglighet, yrsel

•    överdrivet kissande

•    förlorad aptit 

•    kräkningar

•    uppblåst mage

•    vidgade pupiller och glasartad blick

•    i svåra fall andningssvårigheter, kramper och medvetslöshet


Låt nu inte detta hindra er från att låta hunden apportera i vatten om den gillar det, men var uppmärksam och låt inte hunden hålla på alltför länge, särskilt om du misstänker att din hund får i sig mycket vatten. Vissa hundar håller munnen mer stängd när de apporterar än andra. Störst risk torde det vara för hundar av små raser eftersom de har mindre kroppsvolym.

”Jag önskar att vi hade blivit varnade om denna fara tidigare. Det skulle ha räddat Hanz liv”, skriver Jennifer på hennes Facebook.

Nu vill familjen rädda andra hundar och deras ägare från ett liknande öde och sprida historien om Hanz. Så dela gärna vidare!


Dela på Facebook