Annons

Hunden dör tragiskt efter att ha smakat på hemmagjord bakelse – nu varnas alla ägare för giftiga ingrediensen

Annons

En hundägare från London, England, använder sin historia till en viktig läxa för andra djurägare.

Enligt brittiska Metro dog Kate Chacksfields hund Ruby, en ungersk vizsla, efter att ha ätit hemmagjorda kakor, med sötningsmedlet xylitolen - ett naturligt sötningsmedel.

Ruby, som de flesta hundar, kunde inte motstå de godsaker som hennes ägare ibland bakade.

Hunden hade tidigare ätit kakor av typen brownies men blev aldrig sjuk då. Men den här ödesdigra dagen stal hunden två hela brownies, vars xytlitolinnehåll gjorde henne sjuk på bara 36 timmar.

I dagens industri används xylitol mest som sötningsmedel i dryck, tuggummin och tandkräm.

Hundar är mycket känsliga för xylitol. De får till skillnad från människor en ökad insulinfrisättning av ämnet, vilket kan leda till allvarlig sänkning av blodsockret. Vissa hundar har också fått leverpåverkan, enligt Giftinformationscentralen.

Även om xylitol har så många bra egenskaper för människor är det tyvärr giftigt för hundar då de inte har möjlighet att bryta ner substansen. Konsumption av xylitol orsakar hundens blodsocker att sjunka dramatiskt vilket kan leda till hypoglykemisk koma för hunden.

Om Kate hade känt till de potentiella farorna med xylitol skulle hon ha rusat med Ruby till veterinären, mycket tidigare.

Ägaren Kate Chacksfield, 51, blev hjärtkrossad när Ruby dog ​​den 19 oktober 2018 bara åtta dagar efter att ha blivit sjuk - trots att Kate spenderade 10 000 pund (120 000 kr) för att rädda hennes liv.

Kate delar nu sin historia för att öka medvetenheten om farorna hos hundar som konsumerar naturliga sötningsmedel.

Kate sa: "Jag gjorde bara brownies med Xylitol för att minska mängden socker jag åt.

"Men när jag var ute lyckades Ruby komma åt behållaren i köket och åt ett par."

"Hon verkade bra först och det var inte förrän några dagar senare började bli väldigt sjuk och jag tog henne till veterinären. Jag hade ingen aning om hur allvarligt det var för en hund att äta naturliga sötningsmedel, bilderna på när hon ligger där med alla slangar får mig fortfarande att börja gråta."

Ägaren sa att hon inte tog Ruby till veterinären omedelbart efter att hunden åt kakorna eftersom hon inte visste att Xylitol var så farligt för hundar att äta.

”Det krävs bara 1/4 tsk xylitol för att skada en hund”, berättar Kate.

2-4 tuggummin eller sugtabletter innebära förgiftningsrisk för hundar.

Symptomen ger kräkningar, skakningar, slöhet, i allvarliga fall även kramper och medvetslöshet.

”Vi tänkte bara att hon kanske hade ätit något av misstag i parken. Jag tänkte aldrig på att nämna mina brownies”.

Om du inte är medveten om de saker som kan göra ditt husdjur sjuk, gör det saken svårare för veterinären att börja behandlingen.

Jag tycker att det är modigt av Kate som vågar förvandla personliga tragedi till en lärorik läxa för andra hundägare.

Detta är smärtsamt sätt att förlora ett husdjur på. Hundar är kända för att kunna äta mycket och vara glupska. De kan inte hjälpa sig själva när det kommer till godsaker – de vet inte bättre.

Många hundägare känner till riskerna med choklad, men veterinären Dr. Evan Antin varnar för att lök och vitlök, druvor och russin, rå kött, råägg och macadamianötter är alla mänskliga livsmedel som är giftiga för hundar. Alla dessa livsmedel kan orsaka allvarliga hälsoproblem, även döden, hos hundar.

Men om du ens har det minsta tvivel på att ditt husdjur blivit sjuk på grund av något han eller hon ätit, vänta inte och ta dem direkt till veterinären.

Dela informationen vidare till alla djurvänner vi känner, så att fler förstår riskerna och så att ingen hund ska behövas drabbas av detta i onödan.

Snälla tryck på DELA-knappen och hjälp till att rädda liv.

Annons