Icas julkalender möttes av hat – efter detaljen

Varje år släpper ICA en julkalender. Men butikens årliga julkalender har fått mer uppmärksamhet än vanligt. Anledningen? En kvinna med hijab syns i illustrationen.

”Ni pissar på våra svenska traditioner”, är en av de många negativa kommentarerna på ICA:s Facebook.

Ica har sedan flera år tillbaka gjort julkalendrar som delats ut gratis till kunderna och i år är inget undantag. På bilden syns tecknade personer runt ett traditionellt julbord. Men en sak hör inte hemma där enligt vissa. En kvinna i slöja -  som gör att flera vill bojkotta butiken.

Ica möts nu av en hatstorm på grund av den tecknade kvinnan med hijab.

”Inte sådär genomtänkt att trampa på svenska traditioner inför årets största mathelg, hoppas att fler än jag väljer bort ICA i år”.

”Ni pissar på våra svenska traditioner”.

”Sluthandlat hos er”,

– Julen är en viktig högtid i Sverige som vi tycker alla ska få möjlighet att ta del av oavsett religion eller bakgrund. Därför ville vi ha en kalender i år som symboliserade att alla kan vara med och fira jul på sitt sätt, säger Mats Liedholm, marknadsdirektör på Ica Sverige till Expressen.

– I alla frågor som rör integration finns det folk som inte tycker att det är positivt. Det får vi förhålla oss till, det är det samhällsklimat som råder. Det hindrar inte oss från att hälsa alla välkomna. Alla ska känna sig lika välkomna, oavsett vem man är eller vilken bakgrund man har, säger Mats Liedholm till Expressen.

Tycker du att ICA resonerar rätt om att alla som bor i Sverige känner att de får delta i de traditioner som finns här?

Dela på Facebook