Intelligenta människor lägger sig senare på natten än andra

Lägger du dig senare än vanligt folk? Då tillhör du den smartaste delen av världens befolkning.

Alla däggdjur föds med en egenskap som gör att ens inre biologiska klocka kan växla mellan sömn och vakenhet. Vi är skapade för att leva i en tidsrytm som varar cirka 24 timmar, och under denna rytm har vi valt att sova på natten och vara vakna under dagen.

Men till skillnad från andra stora däggdjur som björnar, elefanter, hästar, har människan en unik förmåga att ignorera den biologiska klockan, och bestämma när man ska sova och vara vaken. Alltså kan vi välja att vakna tidigt och sova tidigt, eller omvänt - lägga sig sent och vakna sent.

En studie som publicerades i Psychology Today, menar att intelligenta personer har en tendens att vara vakna längre på natten än folk med lägre IQ.

Undersökningen genomfördes med unga amerikaner som försökspersoner, och det visade sig tydligt att det finns ett samband mellan intelligens och sovmönster. Intelligenta människor visade en tydligt tendens att lägga sig senare både på vardagar och under helgen, än personer med lägre IQ.

Detta menar forskarna beror på att människor med medelmåttiga hjärnor har varit beskaffade på det sättet att man följer solens upp-och nedgångar, medan de flesta människor med högre intelligens har velat trotsa det mönstret och skapa sina egna.

Forskarna menar att detta önskan att trotsa denna rytm händer omedvetet och på grund av ett behov att skilja sig från det normala och att undvika att följa strömmen.

Dela på Facebook