"Jag ser dig och din telefon: Det är tydligt vad du gör med den."

24-åriga Lars har en vädjan för alla, och nu delar tusentals den för honom.

En 24-årig ambulanssjukvårdare vädjan sprids som en löpeld på sociala medier efter att han skrivit ett brev till alla som tittar på när han försöker rädda liv.

Lars Nilsen jobbar som en ambulanssjukvårdare i norra Norge och har gjort det i nästan 3 år.

På sitt jobb ser han bland människor som skadats. Han ser en sida av människan som han inte är stolt över, och det fick honom att skriva ett brev.


"Hej du. Jag ser dig. Jag ser dig på köpcentret på förmiddagen. Jag ser dig längs vägarna på eftermiddagen. Jag ser dig i staden på nätterna. Jag ser dig. Och jag ser din telefon. Du försöker dölja den, men det är tydligt vad du håller på med. Du filmar.

På mobilskärmen ser du mig. Du ser oss. Vi är klädda i röda uniformer. Vi har en gul väst där det tydligt står utmärkt "ambulans". Ofta står vi böjda över en tredje person. Denna personen behöver vår hjälp. Denna personen kan ha fått bröstsmärtor inne i butiken, halkat på is längs vägen, eller druckit för mycket på stadens uteställen. Denna personen ser dig inte.

Men det gör jag. Jag ser dig. Några gånger ser det ut som att du förstår allvaret. Några gånger ser dig likgiltig ut. Några gånger skrattar du och ler. Men alla gångerna fortsätter du att filma.

Varje gång jag ser dig, väcks det några frågor hos mig. Varför filmar du? Varför önskar du att föreviga ögonblicket där den här personen – som du inte känner vid namn eller bakgrund – är sårbar och behöver hjälp.

Jag tror inte att du försöker att provocera oss medvetet, när du står där intill oss. Jag tror inte du tror att det är av allmänt intresse. Jag tror inte heller att dina vänner eller din familj har intresse av videon.

Jag vet inte varför du filmar. Och om jag ska vara ärlig, så vet jag inte om jag vill veta det heller.

Det jag däremot önskar är att du ska ha respekt. Respekt för personen som ligger där. Ha respekt för oss som försöker att hjälpa.

Istället för att sprida oro, kan du hjälpa till själv. Berätta för personen som har ont i bröstet att hjälpen är på väg. Erbjud din jacka till personen som halkat på isen. Lägg personen som druckit för mycket i framstupa sidoläge.

Men snälla: Stoppa undan telefonen efter att du larmat oss. Var en medmänniska. Låt mig inte se dig. Inte på det sättet."

Översatt av Omtalat och publicerades först på Nordnorsk Debatt. 

Dela på Facebook