Annons

Jakten på rattsurfare effektiviseras – här är polisens nya beslut

Annons

Över 700 bilister har hittills åkt fast efter att förbudet mot mobilanvändning bakom ratten infördes den 1 februari i år. Nu ska jakten på rattsurfarna effektiviseras.

En undersökning som Bilprovningengjorde innan mobilförbudet infördes visade att 70% av svenskarna smsade i bilen. 25% var nära krock som en direkt följd.

Nu får polisen större befogenheter att straffa bilister som trotsar förbudet. Detta genom att kunna bötfälla på plats, rapporterar TV4.

Image result for texting while driving

Så mycket får du böta

De som bryter mot den nya lagen får böta 1 500 kronor.

– Det kommer sannolikt att träda i kraft den första oktober. Då ska polisen få den här möjligheten, säger kammaråklagare Jan Bülow till TV4. Bülow tror att polisens nya möjlighet att kunna bötfälla bilister kommer att bli effektivt.

– Förhoppningsvis ska medborgare sluta att använda mobiltelefon när de kör, säger Johan Bülow.

Även i fortsättningen kan den stoppas neka. Då, precis som nu, kan ärendet leda till åtal och rättegång. Om den stoppade däremot erkänner på platsen så slipper hen en domstolsprocess.

Så får du använda mobilen i bilen

Ska du prata i telefon måste du göra det genom någon form av handsfreeteknik – så länge körningen inte äventyras. Detsamma gäller även inbyggda telefonifunktioner där du pratar i bilens högtalare, skriver NyTeknik.se.

Dela vidare detta så att alla har koll på vad som gäller angående rattsurfing!

Annons