Annons

Johan Glans stenhårda sågning av Sveriges luciafirande – jag kan inte sluta skratta!

Annons

Luciafirandet i Sverige är en både gammal och relativt modern tradition, som återkommer varje år den 13 december. Många tittar på luciatåg i tv eller i kyrkan, skolan eller på arbetsplatsen.

Den svenska lucian är en mix av både förkristna och kristna figurer och den här traditionen har spridit sig vidare till andra närliggande länder – och i viss mån också utanför Norden, enligt Wikipedia.

På senare år har firandet av högtiden lett till viss debatt i Sverige. Nyligen kunde vi läsa om en skola som valt att inte ha ett luciatåg.

”Konstigaste traditionen vi har”

Jag har alltid tyckt om lucia - men det är inte alla som är lika trollbundna av vad luciafirande innebär. En av dessa är den välkände komikern Johan Glans.

– Den absolut konstigaste traditionen vi har – det är lucia. Ibland är det någon smart människa som säger att ”jo, det fanns ett italienskt helgon som hette Lucia. Hon dog och därför…”. Ja, där tar det slut. Därför, så i Sverige, som enda land i världen, så firar vi detta genom att sätta strutar på huvudet på våra barn. Helt vansinnigt! Varenda gång jag ser ett luciatåg, så tänker jag att ”vad är det här för gäng?!”, säger Johan Glans till publikens skratt.

Hans utläggning om det svenska luciafirandet får verkligen traditionen att låta heldum.

Jag skrattade så att tårarna rann mot slutet av klippet - fastän jag inte håller med Johan Glans. Dela gärna vidare så kan du bjuda dina vänner på ett skrattfyllt luciafirande!

Annons