Jon Henriks ilska efter nya hånet mot samerna: ''Man blir så förbannad!''

Jon Henrik Fjällgren har tidigare tagit till orda för samernas rättigheter. Nu rasar sångaren mot den norska idrottsprofilen Tore Løvik – efter kontroversiella firandet på 17 maj.

Artisten och renskötaren Jon Henrik Fjällgren har gjort stor succé i Talang, Melodifestivalen och Let's Dance. Vid sidan av musiken har han visat ett stort engagemang för samernas rätt i samhället.

Nu rasar Jon Henrik Fjällgren på sin Instagram över en händelse som ägde rum under ett 17 maj-tåg i norska Kristiansund. Detta efter att norrmannen klätt ut sig i en clownliknande samedräkt och skämtjojkat.

Klippet laddades upp på Kristianssund Atletklubb Facebook-sida, men är nu borttagen.


Ett uppenbart hån mot samerna, menar Fjällgren.

”Ja, man blir så förbannad när man får höra och se de här och de är inte första gången någon gör så här men jag hade önskat att de var den sista. Hur tänker en del människor egentligen?!” skriver Jon Henrik Fjällgren på Instagram.

”Helt ok att göra narr av oss”

Jon Henrik Fjällgren är själv same och har ofta burit kolt på scenen. Nu kräver han mer respekt och önskar även lagändringar.

”Det är detta jag snackar om när de gäller oss att de är helt ok idag och göra narr av oss och förlöjliga oss utan att få några större konsekvenser vilket gör att de kommer att fortsätta på de här viset. Mer respekt och lagändringar borde göras och fås”, skriver Jon Henrik Fjällgren på Instagram.

Norges idrottsförbund reagerar över det som hänt.

– En sådan stereotyp framställning av folkgrupper bör idrotten undvika och istället se till att behandla människor med respekt, säger förbundet till NRK.

Dela artikeln för att visa ditt stöd för Jon Henrik Fjällgren och alla samer!

Dela på Facebook