Annons

Jonas Gardells gripande budskap – efter orden om Josefin Nilsson

Annons

Josefin Nilssons tragiska öde har berört ett helt land. I den nya dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” avslöjas sanningen om hennes plötsliga bortgång och sanningen bakom förhållandet med den kända dramatenskådespelaren.

Nu väljer även Jonas Gardell ge sin syn på dokumentären.

I en krönika på Expressen skriver han om den tystnadskultur han menar vi lever i. Han påpekar bland annat att när Josefin Nilssons fall prövades i hovrätten bestod de fem domarna och nämndemännen enbart av män. Och de valde att mildra domen och låta den misshandlande mannen slippa undan.

”Bland det mest upprörande, är för mig detta. Hur män skyndade till för att skydda en man. Den utsatthet Josefin måste ha känt kan jag bara fantisera om ”, skriver han.

Jonas Gardell: Vad kan jag göra, vad kan du?

Jonas Gardell fortsätter. Han skriver om vikten av att Josefins berättelse inte reduceras till att ”enbart straffa den kände skådespelaren och sedan låta nöja sig därmed”.

”Hur ser lagstiftningen ut och hur efterlevs den? Hur uppfostrar vi våra barn? Hur kommer vi till rätta med tystnadskulturen? Hur kan civilsamhället ställa upp? Vad kan jag göra, vad kan du?”

”Att brinna för Josefin som hashtaggen lyder i sociala medier, måste innebära att finnas där för varje kvinna som förminskas, förnedras och misshandlas av män. Nu och alltid.”

Hashtaggen #brinnförjosefin sprids nu som en löpeld på sociala medier, för att uppmärksamma hennes tragiska öde som var ett resultat av det strukturerade problemet kring mäns våld mot kvinnor.

Hon sjöng om att bli älskad för den hon var, och nu finns hon inte längre bland oss. Hon blev bara 46 år. Men hennes sång sjunger vidare, för alla kvinnor som går eller har gått igenom samma sak som henne. 

Dela detta vidare för att fortsätta göra Josefins röst hörd!

Annons