Annons

Kalldusch för brandhjältarna - kan tvingas skatta för boende i skolor och tält

Annons

När skogsbränderna rasade i somras ställde tusentals frivilliga upp i räddningsarbetet. Men nu kan dessa hjältar behöva betala förmånsskatt för deras insatser för vårat land.

– Vi lämnade familjer och semester för att hjälpa Sverige i kris. Nu ska vi förmånsbeskattas för våra nätter borta och för den kalla mat vi fick äta i knät under sena nätter, säger en av de frivilliga.

De frivilliga måste nu lista vad de har fått, som boende och mat, när de har arbetat med skogsbränderna.

– Jag kände mig både förbannad och road när jag fick brevet från MSB. Det är rätt löjligt att beskatta mig för att ätit kall dålig mat under fältmässiga former för att kunna lösa en akut uppgift i en nationell krissituation, säger en person, som vill vara anonym, till Aftonbladet.

Personen i fråga jobbade i två veckor med att bekämpa bränderna, ibland 16 timmar i sträck. I utskicket uppmanas de frivilliga uppge "förmåner" som de tagit del av i samband med brandbekämpningen.

Det är personer som ingår i MSB:s resurspool som rycker in vid nödlägen som har fått utskicket om att de kan komma att behöva förmånsbeskattas för både boende och mat.

– Jag hade ingen möjlighet att styra eller veta var nästa mål mat skulle intas. Kanske en lunch på en restaurang, en kexchoklad bak i en helikopter eller bara ett äpple ute i skogen nånstans, säger personen som jobbat inom en specialistfunktion under bränderna.

– Jag tycker inte man kan beskatta personal för mat de äter för att överleva när de ställer upp och jobbar långt från sina hem helt utelämnade till de krav som situationen kräver, fortsätter han.


MSB menar att det blir ett nollsummespel eftersom många av förmånerna är möjliga att dra av vid deklarationen. Men för brandbekämparna betyder det att lägga ytterligare timmar på administration efter en hel sommar utan vila.

– Många har lagt hela sin semester på detta utan möjlighet till återhämtning i höst. Nu ska vi lägga en massa tid på att få det här rätt. Vi gör det här för att vi vill och för att det är viktigt men jag tror det är många som kommer tänka till inför nästa sommar, är det verkligen värt det? säger en insatschef som jobbade vid en av de stora skogsbränderna.

– Det är många som är arga, det här är bara toppen av isberget. Vi kommer att förmånsbeskattas för att vi sovit på kalla golv i skolor.  Det är möjligt att skattereglerna är på det här sättet, men som myndighet måste man kunna lösa det på ett bättre sätt, säger insatschefen, till Aftonbladet.

Vad tycker du om beskedet? Skriv gärna vad du anser och dela vidare!

Annons