Annons

Kedjebrev med falska corona-råd sprids på Facebook

Annons

Ett kedjebrev, som nu sprids på nätet, hävdar att covid-19 bland annat:

* Neutraliseras med varma drycker

* Dör om den utsätts för temperaturer över 26-27 grader

* Att du ska undvika att äta snö och is

* Att viruset är så stort att det faller ner till marken innan det når dig om någon nyser mer än tre meter ifrån dig

Kedjebrevet hävdar att det är rekommendationer från en italiensk läkare vid namn Dr. Lidia Rota Vender. Det ska baseras på erfarenheterna från en forskare som har deltagit i kampen mot viruset i Wuhan.

Brevet har översatts till svenska och spridits också via flera svenska webbplatser de senaste dagarna.

FN: - Felaktigt

Rådgivningen i kedjebrevet är felaktig information som rapporteras av bland annat datahjelperne.no och franska Le Monde.

Kedjebrevet har påstått vara information från UNICEF. FN-organisationen har därför varnat mot detta kedjebrev och förnekat att informationen är korrekt.

- Bland annat hävdar brevet att man undviker glass och andra kalla livsmedel och därmed undviker sjukdomsutbrott. Naturligtvis är detta helt fel, skriver UNICEF.

Dessutom har den norska faktaundersökningsredaktören Faktisk.no undersökt saken och funnit att breven är helt påhittade.

Varnar för falsk information

Organisationen varnar för att sprida osäker information om viruset och därmed hjälpa till att skapa onödig rädsla och hjälpa människor vidta fel försiktighetsåtgärder.

- Att dela falsk information för att försöka ge  auktoritet genom att missbruka namnen på dem som litar på är farligt och fel, skriver UNICEF och uppmanar människor att hitta information på verifierade webbplatser.

I Sverige har Krisinformation skapat en egen temasida om coronavirus.


Det påstås till exempel att coronaviruset inte ger förkylningssymptom som täppt eller rinnande näsa, utan torrhosta. Källan ska vara en läkare från Shenzhen.

– Man kan vara förkyld utan att näsan rinner och man kan ha corona-viruset med rinnande näsa. De här sakerna hör inte ihop, säger Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi vid Köpenhamns universitet till den danska faktagranskaren Tjekdet.

Han poängterar att det inte går att kategoriera så fyrkantigt för att avgöra om man är förkyld eller har corona-viruset covid-19 – och att vi kan reagera olika på samma smitta.

– Det är samma som med inluensa. När en hel grupp är infekterade med influensa så manifesterar det sig olika. Alla har samma infektion, men några får hög feber, andra inte. Näsan rinner på några med detsamma, medan för en del så dröjer det några dagar.

I kedjebrevet som nu sprids bland svenska Facebook-användare står det att varm dryck neutraliserar viruset och att man ska undvika kall dryck.

– Det här är bara dumt. Varma drycker kan vara trevliga och lindra ont i halsen, men neutraliserar inte virus. Det finns inte heller någon anledning att tro att undvika kalla drycker kommer att ha någon effekt på viruset, säger Gunnveig Grödeland, virus- och vaccinforskare på Institutet för klinisk medicin vid Oslos universitet till de norska faktagranskarna Faktisk.no.

Samma svar får franska Le Monde av Anne Goffard, virolog vid Universitetssjukhuset i Lille.

– Det fungerar inte, säger hon.

Ingefära, vitlök och peppar hjälper inte heller, som rekommenderas i några varianter av kedjebrevet. Det finns ännu inget botemedel eller särskild behandling mot corona-viruset.

Enligt kedjebrevet tål inte virus värme, men höga temperaturer är ingen garanti att corona-viruset inte sprids även om en del hade hoppats att sommaren ska innebära en nedgång.


Världshälsoorganisationen WHO skriver på sin hemsida att Covid-19 hittills visat sig kunna spridas i alla områden på jorden, inklusive de med varmt och fuktigt klimat.

“Coronaviruset är stort (en diameter på 400-500 nanometer), och kan stoppas av vilket munskydd som helst”, står det i kedjebrevet.

– Detta är helt fel. Vi vet att SARS-CoV är cirka 80 nanometer i diameter. Det är i samma familj som det corona-virus som nu cirkulerar, så det finns ingen anledning att tro att storleken skulle vara väldigt annorlunda. Det finns en rad ansiktsmasker som viruset kan gå igenom, säger den virus- och vaccinforskare Gunnveig Grödeland till Faktisk.no.

Ett annat råd från icke-namngivna “experter från Taiwan” i kedjebrevet är att hålla andan i tio sekunder. “Om du klarar det utan att hosta, känna obehag eller tryck över bröstet betyder det att lungorna inte är infekterade, och det tyder på att du inte har en infektion”, står det.

Men det testet är värdelöst, säger Pernille Hauschildt, överläkare på avdelningen för lungsjukdomar vid Aarhus universitetssjukhus till danska Tjekdet.

– Människor har påverkats väldigt olika av corona-viruset. Några märker nästan inte symptomen, medan andra blir en liten smula förkylda eller har lite ont i halsen. De personerna kommer utan problem att kunna hålla andan i tio sekunder. Det är klart att om man är allvarligt sjuk och har en mycket allvarlig respiratorkrävande infektion så kan man inte hålla andan så länge. Men de allra flesta fall kommer att vara av en mildare sort och då kommer man lätt att kunna hålla andan trots att man är infekterad av corona-viruset.

I brevet blandas korrekta hälsoråd som att man ska tvätta händerna med de här tveksamma uppmaningarna och bedömningsgrunderna. Både danska faktagranskaren Tjekdet och norska Faktisk.no har gått igenom kedjebrevet påstående för påstående.

Så här lyder kedjebrevet som nu delas:

"VIKTIG information om Corona virus:

Detta är ett utdrag ur en rekommendation från den italienska läkaren Dr. Lidia Rota som vänder sig till hur man relaterar till Corona-viruset:

Man stoppar inte viruset med panik, utan intelligens!

En forskare från Shenzhen, som har arbetat med att bekämpa coronavirusepidemin i Wuhan, beskriver vilken typ av virus detta är, hur det överförs från person till person och hur det kan motverkas:

Coronaviruset ger inte förkylningssymptom som en täppt och rinnande näsa och katarrhosta, utan torrhosta.

Viruset tål inte värme, och dör om det utsätts för temperaturer över 26-27 grader. Därför är det viktigt att dricka varma drycker som te och kaffe flera gånger om dagen. Varm dryck neutraliserar viruset.

Undvik kalla drinkar med isbitar eller äta snö!

Coronaviruset är stort (en diameter på 400-500 nanometer), och kan stoppas av vilket munskydd som helst – det behöver inte vara en specialmask. Endast vårdpersonal som utsätts för större mängder virus behöver använda specialutrustning.

Om någon som är smittad, nyser 3 meter ifrån dig, faller viruset till marken och når dig inte.

Viruset kan överleva i 12 timmar på en metallyta. Har du varit i kontakt med sådana ytor – såsom handtag, dörrar, elapparater, inredning på bussar och tunnelbanor etc., bor du tvätta händerna grundligt och desinficera dem.

Viruset överlever inte i kläder i mer än 6,5 timmar, och normalt tvättmedel kan döda dem. Kläder som inte är tvättbara eller inte tål daglig tvätt, kan exponeras i solljus – då dör viruset.

Så här visar viruset sig:

Viruset sätter sig i halsen, vilket leder till inflammation och känslan av att vara torr i halsen. Dessa symptom varar i 3-4 dagar.

Viruset vandrar med fukt genom luftvägarna in i lungorna, och frambringar lunginflammation. Det tar 5-6 dagar.

Lunginflammation visar sig med hög feber och andningsbesvär, inte som en klassisk förkylning. Om du känner att du inte kan andas, ska du snarast vända dig till en läkare.

Hur man undviker viruset:

Viruset överförs främst genom direkt kontakt, eller att man tar på sig kläder eller material infekterade av viruset. Därför är det mycket viktigt att tvätta händerna ofta.

Viruset överlever bara i 10 minuter på händerna, men under den tiden kan mycket hända: du kan torka sig själv i ögonen, klia näsan, och det är så här viruset kan vandra in i halsen.

För din och andras skull: Tvätta därför händerna ofta och desinficera dem.

Det går att skölja halsen med ett desinficerande munskölj, som kan begränsa mängden virus som kommer ner i halsen. Så här kan man undvika att det går vidare därifrån och ner i lungorna.

Du kan desinficera tangentbord och mus.

Alla borde följa dessa råd – både för sig själva och andras skull.

Det händer att det nya Corona-viruset NCP inte ger symptom de första dagarna. Det kan därför vara svårt att veta om en person är smittad. Men i det ögonblicket det visar sig med feber och hosta, och man söker hjälp på sjukhuset är ofta 50 % av lungorna infekterade, och det kan vara för sent.

Experterna från Taiwan rekommenderar att du tar ett enkelt test varje morgon:

Ta ett djupt andetag och håll andan i 10 sekunder. Om du klarar det utan att hosta, känna obehag eller tryck över bröstet betyder det att lungorna inte är infekterade, och det tyder på att du inte har en infektion.

Detta är råd som även läkare i Japan som behandlar de som blivit sjuka av covid-19, rekommenderar:

Alla bör se till att hålla mun och hals fuktiga genom att dricka en slurk vatten, helst varje kvart.

Vatten och andra vätskor leder viruset in i magen, och magsyran ser till att viruset dör.

Dela denna information med familj, vänner och bekanta – så att du kan hjälpa andra!"

Dela gärna vidare denna information. Klart är att det är bättre att ta sina hälsoråd från till exempel vården eller WHO än från ett kedjebrev

Annons