Kladdkaka gör dig snygg, frisk och glad - visar ny forskning

Kladdkaka är  ju världens bästa kaka!

Visste du att choklad gör dig både friskare, snyggare och gladare. Här är 8 anledningar till varför du ska njuta lite extra av kladdkaka i dag.

1

1. Lyckligare

Vi upplever många en skön känsla av välbehag när vi äter choklad av någon sort. Faktum är att det faktiskt finns vetenskapliga bevis på en kemisk koppling mellan lycka och choklad. Man blir både gladare och piggare eftersom choklad innehåller väldigt många viktiga aminosyror, en av dessa står för produktionen av lyckohormonet Serotonin. Förutom detta så innehåller choklad  även Magnesium som har positiv effekt på ditt humör.

1

2. Smartare

Choklad har en positiv inverkan på blodflödet till hjärnan, du blir mer klartänkt. Förra året kom en studie från USA som visade att de som fått i sig choklad varje dag i en månad klarade ett kunskapstest 30 procent snabbare än andra. Och de som hade haft dåligt blodflöde till hjärnan ökade sitt blodflöde med åtta procent.

1

3. Bättre hälsa

Choklad innehåller massor av vitaminer, mineraler och antioxidanter, till och med mer antioxidanter än både frukt, grönsaker och blåbär, allt enligt en amerikansk studie. Mörk choklad innehåller bland annat vitamin A och E, fosfor, järn, kalium, selen och magnesium – viktiga ämnen för ett starkt immunförsvar.

1

4. Energi

Vem vill inte orka mer och bli piggare? En ny forskning där man har testat folk som tränar hårt och gett dem energidryck respektive kakaodryck, visade sig att de som drack choklad producerade 57 procent mer energi under sin träning. En daglig dos kan också bota din kroniska trötthet, enligt brittiska forskare.

1

5. Snyggare

Tvärtemot vad man tidigare sagt så är choklad bra för huden. Det minskar bland annat hudrodnad. När forskare på Heinrich Heine-universitetet i Tyskland med hjälp av ultraviolett ljus kollade huden på regelbundna chokladätare så visade det sig att de hade runt 15 procent mindre rodnad än andra. Det ihop med att du också blir gladare av serotoninet gör dig snyggare.

1

6. Avstressande

Vill du minska stressnivåerna ska du äta 25-30 gram mörk choklad varje dag i två veckor. Det har forskare i Schweiz kommit fram till. Det är kortisolet som minskar, vilket också är känt som stresshormon. Kortisol kan förutom att bråka med hormonerna i kroppen, även öka risken för inflammationer och högt blodtryck.

1

7. Öka ämnesomsättningen

Det är faktiskt så att vissa ämnen i choklad ökar ämnesomsättningen. Forskare på University of San Diego har kommit fram till att de som äter mörk choklad fem gånger i veckan har ett lägre BMI. Mörk choklad innehåller flavonoider som ger bäst hälsoeffekter. 30-60 gram om dagen är bra enligt experterna.

1

8. Friskare

Choklad är bra för hjärtat. Enligt forskning har den som regelbundet äter choklad 40 procent minskad risk för hjärtsjukdomar och 30 procent minskad risk för stroke. Ämnet theobromine i choklad stimulerar hjärtmuskeln och nervsystemet. Enligt forskning på University of Illinois kan dagligt intag av mörk choklad sänka blodtrycket och ditt kolesterolvärde. Och till skillnad från mättat fett i annan mat, är det mättade fettet i choklad inte skadligt för kolesterolet.

1

Dela på Facebook