Annons

Klart: Här blir det gratis kollektivtrafik – för alla pensionärer

Annons

Många svenska pensionärer kämpar med att klara vardagen ekonomiskt på grund av att inkomsten efter skatt är så låg. Att våra svenska politiker ska ta sig i kragen och hjälpa våra äldre tycker jag därför bör vara en självklar åsikt. En del i detta borde vara att erbjuda gratis kollektivtrafik till alla pensionärer. Och ett beslut som går i den riktningen har nu tagits av Trelleborgs kommun, i Skåne.


Nu vill Trelleborgs kommun hjälpa de äldre att aktivera sig mer om dagarna, genom att erbjuda dem gratis kollektivtrafik, enligt Trelleborgs Allehanda.

– Det ger pensionärer som inte har det så fett en chans att komma ut. Ju mer de är ute och hälsar på vänner, besöker turistmål eller går på biblioteket desto friskare blir de, säger kommunalrådet Mikael Rubin (M) till Trelleborgs Allehanda.

Åldersgränsen för dessa gratisresor går från 67 år och uppåt. Förslaget gäller såväl kollektivtrafik som färdtjänst, vilket gör att de som är berättigade färdtjänst kommer att få detta gratis.


Kommer att kosta 5,8 miljoner varje år

Satsningen beräknas kosta skattebetalarna 5,8 miljoner kronor per år. Förhoppningen är dock att detta kommer att betalas tillbaka på annat vis.

– Ensamhet bland äldre ökar belastningen på vårdcentralerna. Så vi räknar med att vi får tillbaka kostnaden för detta i andra ändan, säger Mikael.

Gratis kollektivtrafik för de äldre kommer att börja gälla 1 maj i år.

Vilken toppennyhet! Det förtjänar våra äldre. Tycker du att fler kommuner bör se över att införa detta?

Annons