Annons

KLART: Ny TV-avgift klubbad av riksdagen – så mycket måste alla över 18 betala nu

Annons

Nu har riksdagen klubbat igenom den nya tv-avgiften. Från den 1 januari 2019 hamnar den på skatten i stället för att betalas som en avgift. Så här kommer det att fungera.

”Det råder i Sverige en bred politisk enighet om att public service är samhällsbärande och en väsentlig del av vår demokrati”, skriver regeringen på sin hemsida.

Skatten blir 1 procent av den beskattningsbara inkomsten upp till ett tak, som ligger på 1 300 kronor per person och år. Personer med lägre inkomst lägre inkomst än cirka 13 600 kronor per månad får en reducerad avgift.

”Syftet är att skapa långsiktiga förutsättningar för public service och att stärka verksamhetens oberoende”, skriver regeringen på sin hemsida.

Familjer med två vuxna med lön kommer att få betala max 2600 per hushåll, vilket blir 200 kronor mer än hur dagens tv-licens ser ut. Den nuvarande tv-licensen är ju 600 kronor per kvartal.

– Om du har ett hushåll på två unga vuxna så kan det bli så att alla fyra får betala avgift. Då blir det dyrt, säger Pia Blank Thörnroos på Skatteverket till Expressen.

För ensamhushåll ser dock den nya lagen ut att bli en vinstaffär.

”Även a-kassa, pension och sjukersättning är beskattningsbar förvärvsinkomst och personer med denna typ av inkomst kommer därför att betala en avgift. Det gäller även personer som bor på särskilda boenden”, skriver regeringen på sin hemsida.


Vad tycker du om den nya lagen? Kommentera gärna!

Annons