Annons

Klassiska barnsången ''Bä, bä, vita lamm'' får skarp kritik av veganer

Annons

”Bä, bä, vita lamm” är en av Sveriges mest kända barnvisor. Men nu får den klassiska sångtexten skarpt motstånd från en grupp veganer som menar att den ger barn en falsk verklighetsbild.

– Vi tycker att det är synd att barnen lär sig att utnyttja djur redan i barnens sånger, säger ledaren och grundaren av Facebook-gruppen Veganpreik Samuel Rostöl till norska NRK.

Texten må verka oskyldig i mångas öron men enligt en grupp veganer så ger visan barn en falsk verklighetsuppfattning. Vi får inte ullen, utan vi tar den, menar de, skriver norska NRK.

Av samma orsak vänder sig gruppen mot den norska barnvisan ”Kua mi, jeg takker deg”, där man tackar kon för mjölken.

– I djurens perspektiv där de behöver leva de liv de gör i den norska och svenska djurindustrin, så är inte det livet så positivt. Vi utnyttjar dem och sen dödar vi dem, och de mår inte alls så jättebra. Men det berättar vi inte för barnen, vi säger att lammet är så lyckligt, sen får vi dess ull och så är det fortsatt lyckligt. Och det blir ju lite missvisande, säger Samuel Rostöl, som är Facebookgruppens grundare, till Aftonbladet.

Öppet klimat

Efter att Facebookgruppens diskussionen uppmärksammats i flera norska medier, bland annat NRK, har veganerna i diskussionen i sin tur fått hård kritik. En del tror att gruppen vill ta bort de kända visorna helt, vilket inte är fallet. Det hela har blåsts upp, menar Samuel.

Han menar att de inte vill få igenom någon lag om det eller kräva att man ändrar sånger. Det handlar snarare om att det är en bra grej att ha sånger som kan belysa lite djurvänlighet och diskutera vad språk betyder.

Kjell Aage Gotvassli som är pedagog och professor i ledarskap säger till norska NRK att han inte tror att att barn tar skada av att sjunga de traditionella barnvisorna.

Vad tycker du om kritiken mot den klassiska barnvisan ”Bä, bä, vita lamm”?

Annons