Annons

Kommun uppmuntrar invånare: Öppna era hem för nyanlända

Annons

Staffanstorp kommun har tidigare kritiserats för att placera nyanlända i husvagnar och boenden med bristande hygien. Nu försöker man istället engagera kommuninvånare att öppna sina hem för de nya invånarna.

Enligt SVT bor i dag fem personer i husvagnar. Bostäder har dessutom lösts genom stugbyar. Men nu hoppas Staffanstorp kommun att kunna engagera invånarna att ta emot nyanlända i sina hem.

– Det här är ett av verktygen i vår verktygslåda för att lösa boendesituationen i Staffanstorp, säger Christian Sonesson, kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson, till SVT Skåne.


I år ska Staffanstorp ta emot närmare 100 nyanlända. Och för det behövs förstås bostäder.

– När staten anvisar nyanlända till kommuner tittar de bara på hur arbetsmarknadssituationen ser ut, inte bostadssituationen. Så länge man inte gör det kommer vi ha svårt att lösa det som staten säger att vi ska ta emot, säger Christian Sonesson till SVT Skåne.

Projektet, som går under namnet "Vi har plats", inleddes egentligen redan 2016, men än så länge har bara ett fåtal nappat på initiativet.

”Hoppas ger bostäder”

Därför vill man se över vilka möjligheter som finns att hitta bostäder för nyanlända. Staffanstorpsborna kan hyra ut rum i sina egna hem eller gäststugor till nyinflyttade.

– Jag hoppas att det kan ge bostäder som kan anvisas till nyanlända i Staffanstorp, säger Marie Olsson, avdelningschef för nyanländas lärande på kommunen.

Projektet ska – utöver att skapa boende – även främja nyanländas integration i det svenska samhället.

Marie Olsson är avdelningschef för nyanländas lärande på kommunen:

– Jag hoppas att det kan ge bostäder som kan anvisas till nyanlända i Staffanstorp, säger hon till SVT.

Vad tycker du om projektet?

Annons