Kravet: Alfabetet är inte jämställt och behöver därför bytas ut

Bokstaveringsalfabetet som bland annat Polisen och Försvarsmakten använder idag innehåller en rad svenska namn som Adam, Bertil, Sigurd och Yngve, är från 1891. Men det är hög tid att ändra på det, menar organisationerna bakom en debattartikel i Dagens Nyheter.

Bokstaveringsalfabet som används av svenska myndigheter i dag är ojämställt och bör bytas ut, föreslår Fredrika Bremer-förbundet och Rättviseförmedlingen.

”Dags att inkludera fler än bara svenska män när vi bokstaverar”, skriver Fredrika Bremer-förbundet och Rättviseförmedlingen i DN.

Nu kräver de förändring så det blir "inkluderande" och mångkulturellt.

”Att inkludera fler än bara män med traditionellt svenska namn är viktigt för att synliggöra den bredd av människor som finns i samhället. Vi behöver kunna tala med ett språk som är allas.”, skriver Fredrika Bremer-förbundet och Rättviseförmedlingen.

Vill tala med ett språk som är allas

Därför ska namn som Khaled, Emir, Doris och Laila tas med i alfabetet. "Med vårt nya alfabet vill vi förse myndigheter och den breda allmänheten med ett konkret verktyg för att öka jämställdheten och förbättra representationen", hävdar grupperna.

Förslag till nytt bokstaveringsalfabet

A: Adam

B: Berit

C: Cesar

D: Doris

E: Emir

F: Fanny

G: Gustav

H: Hedvig

I: Ivar

J: Jenny

K: Khaled

L: Laila

M: Matti

N: Nora

O: Olof

P: Pippi

Q: Qvintus

R: Robin

S: Sigurd

T: Tyra

U: Ulrik

V: Vicky

W: William

X: Xena

Y: Yngve

Z: Zelda

Å: Åke

Ä: Ängel

Ö: Östen

Vad tycker du om förslaget? Dela för att skapa diskussion.