Annons

Kravet på talmannen: Därför borde Greta Thunberg få prata i riksdagen

Annons

Greta Thunbergs stora engagemang för miljön har gjort att politiker och inspiratörer världen över bjudit in henne för att tala. Men från Sveriges riksdag har det inte kommit någon inbjudan.

Nu vädjar Miljöpartiets gruppledare till talmannen Andreas Norlén att han ska göra ett undantag.

”Vi är medvetna om att det är ovanligt att personer utanför riksdagens församling och regeringen talar inför hela riksdagen men ber ändå talmannen att göra ett undantag”, skriver MP:s gruppledare i en formell förfrågan enligt Aftonbladet.

Miljöpartiets gruppledare tycker att det är på tiden att Greta Thunberg får tala i sitt eget parlament, då hon hittills bara bjudits in till andra länder än Sverige.

– Det känns tråkigt att hon blir inbjuden till  andra parlament runt om i världen, men att hon inte får möjlighet att få tala i sitt eget parlament, säger Janine Alm Ericson, en av MP:s gruppledare i riksdagen.

I en skriftlig och formell förfrågan till talmannen Andreas Norlén ber MP-gruppledaren honom att göra ett undantag.

– Greta är inte vilken aktivist som helst, hon företräder en hel generation. Att bjuda in henne är att visa respekt för alla ungdomar som engagerar sig i klimatfrågan, säger Janine Alm Ericson till Aftonbladet.

Förfrågan tas just nu om hand av Andreas Norlén enligt Aftonbladet.


Vad tycker du? Bör Greta få tala i Sveriges riksdag inför våra politiker? Dela gärna med dig av din åsikt i kommentarsfältet på Facebook!

Annons