Annons

Kritiken mot socialminister Annika Strandhälls aprilskämt: ''Osmakligt''

Annons

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll gick i dag ut med ett aprilskämt där man ska införa Myndigheten för säkert avlande – MySA.

Tanken är att enligt Strandhäll att barnafödandet ska gå upp genom att införa en statlig dejtingapp och möjligheten att vara hemma från jobbet vid ägglossning. 

Flera har reagerat mot skämtet och kopplat det till ofrivillig barnlöshet. 

– Det är som att sparka på någon som redan ligger, säger Sara Klasson, som själv är ofrivilligt barnlös, berättar Sara Klasson, 23 för Expressen.

Så här skriver ministern Annika Strandhäll på Facebook:


"Ny myndighet för minskad ensamhet och ökat barnafödande!

Sverige är det land i Europa med störst andel singelhushåll, ensamhet betraktas som en folksjukdom och dagens unga har mindre sex än på 70- och 80-talen. För att öka den mellanmänskliga intimiteten, minska ensamheten och hålla barnafödandet på en fortsatt hög nivå har regeringen beslutat om att skapa Myndigheten för säkert avlande, MySA.

Myndigheten ska utveckla en statlig dejtingapp, SMS - stöt med staten, anordna singelträffar runtom i landet, ta fram utbildningsmaterial och kampanjer (bland annat för Socialstyrelsens rekommendation om 6-8 kramar om dagen), samt besluta om och betala ut den nya statliga ersättningen Ägga.

Ägga kommer ersättas på samma nivå som vab - vård av sjukt barn - och betalas ut för inkomstbortfall i samband med ägglossning till par och enskilda. Forskningen visar tydligt att flera upprepade försök till graviditet i samband med ägglossning ger bäst effekt. Risken för inkomstbortfall genom att ta ledigt utan ersättning står i vägen för många par som skulle vilja bli föräldrar. Med regeringens nya reform kommer detta inte längre vara ett problem. För par utan livmoder ersätts istället inkomstbortfall i samband med adoption. Ersättningen kan lämnas för högst två dagar per månad och söks för i efterhand genom att ägglossningstest skickas till ansvarig myndighet.

Regeringens mål är ett samhälle som håller ihop och där människor får till det. Ett samhälle där människor håller om och tittar på varandra, inte bara ner i sin telefon.

Myndigheten startar den 1 april 2020 och kommer vara placerad i Kramfors".

”Politiker håller vår IVF i sina händer”

23-åriga Sara Klasson har varit tillsammans med sin sambo Marcus, 25, i åtta år. De har försökt skaffa barn i flera år och står i kö till IVF. Sara är van att folk lägger ut falska inlägg med positiva graviditetstest som aprilskämt. Men när när en högt uppsatt politiker gör detsamma känner hon sig rent ut sagt kränkt.

– Det är ju politiker som håller vår IVF i sina händer. IVF är redan nedprioriterat i det här landet och nu skämtar man om det så här offentligt. 

Efter att ha sett kommentarerna till Annika Strandhälls inlägg har Sara förstått att många ser på dem som blir sårade av skämtet som lättkränkta. 

– Fast det spelar ingen roll. Jag tycker inte att det är okej av en politiker att skämta om det som så många människor kämpar med. Ingen hade ju tyckt att det var okej att skämta om cancersjuka barn eller liknade. 

Socialminister Annika Strandhäll tycker dock att det är viktigt med humor även i politiken: 

”Jag är ju göteborgare och tycker att vi behöver mer humor i politiken, inte mindre. Därför skämtade jag för ett par år sedan om att skapa en ersättning för vård av sjuk man och i år om en ny myndighet för mer kärlek. Alla tycker inte att alla skämt är roliga, så enkelt är det.” , skriver Annika Strandhäll i ett mejl till Expressen.

Ny myndighet för minskad ensamhet och ökat barnafödande! Sverige är det land i Europa med störst andel singelhushåll,...

Posted by Annika Strandhäll on

Vad tycker du om skämtet? Dela gärna vidare och diskutera.

Annons