Kronprinsessan Victoria berättar om prins Oscars fascinerade vana: ''Det är inte för tidigt''

Kronprinsessan Victoria, har ett stort intresse för hållbarhetsfrågor och kämpar för att motivera landet att hålla Sverige rent från nedskräpning och farliga utsläpp.

Nu är hon precis hemkommen till Sverige efter fem intensiva arbetsdagar i New York, på FN:s högkvarter. Hon har anförtrotts med en ambassadörsroll för FN:s globala utvecklingsmål, ett hedersuppdrag endast 16 personer i världen har och där tog hon ett särskilt ansvar för att lyfta klimatfrågan.

– Det har varit en bra resa. Vi har lyckats få in både Sverigefrämjande evenemang och FN-punkterna som är så otroligt viktiga, säger Victoria till Expressen och fortsätter:

– Jag har särskilt försökt lyfta havsfrågorna men det har också varit fokus på ungas deltagande. FN vill ge de unga en större plattform för att driva sina frågor.


Vad gör kronprinsessan själv för att vara klimatsmart?

– Jag tycker att det är tufft att vara konsument. Även om man vill göra de bästa och klokaste valen. Man tror att man gör det och sen i efterhand inser man att ”nämen, oj”.

– Jag tänker att det ska vara lätt att göra rätt. Det ska inte läggas för mycket på konsumenten, man ska liksom inte behöva vara specialist på varje område för att göra rätt val. Och inte behöva riskera att göra fel.

Och man ska leva som man lär - inkluderar kungabarnen.

– Nu när vi pratar om barnen så vill jag också säga att det aldrig är för tidigt att börja prata om klimatfrågorna! Våra barn är oerhört intresserade och jättenyfikna.

– Jag tror det är viktig att inkludera dem för det här är något som påverkar oss alla. De gör ju också val i vardagen och kan bidra på sitt sätt. Framför allt tänker jag att det är viktigt att de är med.

Trots att barnen är små har Victorias filosofi reda tagit sig uttryck.

– Vi pratar varje dag. När vi sopsorterar till exempel! Oscar är bara 2,5 år och han börjar redan kunna sopsortera. Det är inte för tidigt. Man behöver inte skrämma dem, men låt dem vara med, säger kronprinsessan till Expressen.

Victoria är en underbar representant för Sverige. Dela gärna om du är stolt över vår kronprinsessa.

Dela på Facebook