Kvinnlig hövding i Malawi har löst upp över 850 barnäktenskap!

Theresa Kachindamoto är både en fembarns mamma samtdigt som hon är hövding sen 13 år tillbaka. Theresa var tidigare en gymnasielärare men övergav det för att bli hövding.

309

Den nya lagen som infördes 2015 in Malawi förbjuder kvinnor under 18 år att gifta sig. Efter att den infördes har tusentals äktenskap lösts upp, skriver Sveriges Radio. Tyvärr försiggår fortfarande giftermål med underåriga flickor på grund av både traditioner och fattigdom.

Det Theresa har gjort är att använda sin position som hövding till att försöka rädda dessa flickors liv. I början av hennes tid som hövding stötte hon på en flicka på 12 år som redan hade ett barn tillsammans med en 14-årig pojke vilket gjorde henne väldigt upprörd.

Sedan dess har hon jobbat hårt för att påverka bland annat byledare, religiösa ledare och regionala tjänsteman. Enligt Al Jazeera har Theresa upplöst över 850 barnäktenskap de senaste tre åren. Hon har också fått 50 ledare att skriva under ett dokument som förbjuder barnäktenskap i distriktet, och förbjudit särskilda ritualer som går ut på att flickor ska lära sig att ha sex.

Theresa lägger även enorm vikt på skolan och har hittat ett väldigt smart sätt att ekonomiskt hjälpa familjer att skicka deras döttrar till skolorna. Ett nätverk med föräldrar som hon skapat hjälper henne varje dag att se till att de verkligen går till skolan, tidigare ville folk inte lyssna på henne, men de har nu börjat förstå hennes viktiga budskap.

– Jag säger till dem: om ni utbildar era flickor kommer ni att få allt i framtiden, har hon sagt till FN enligt New York Times

Nu vill Theresa höja minimiåldern för äktenskap från 18 till 21 för att få fler flickor att utbilda sig.

Dela gärna om du också tycker att detta är helt underbart bra!

Dela på Facebook