Läkare vänder på bebis i magen för att mamman ska kunna genomgå en vaginal förlossning

Mot slutet av graviditeten ligger några få barn med stjärten neråt i livmodern. Det kallas sätesbjudning eller att barnet ligger i säte. En läkare kan försöka att vända på barnet, om barnet ligger i säte. 

När den blivande mamman Vanessa Fisher fick värkar var både hon och hennes man i extas. Aldrig hade väntan känts så lång som när de väntat på att få träffa livet i magen de skapat tillsammans.

De skyndade sig till sjukhuset, men väl på plats såg de direkt på läkarens ansiktsuttryck att allt inte stod rätt till. Efter ett ultraljud stod det klart, läkaren var tvungen att göra ett kejsarsnitt för att få ut pojken som låg i säte.

Det var inget som Vanessa ville, och att föda ett barn som ligger i säte kan innebära både smärta och risker. Ett alternativ var att vända på barnet. Genom att vända barnet kan barnet födas med huvudet först, vilket räknas som säkrast. 

Så här skrev Vanessa Fischer på sin Facebooksida:

”Det var viktigt för oss att dela videon för att göra andra uppmärksamma på att det finns alternativ för dem, och även proffs som är dedikerade att överväga och hedra en mammas önskningar genom graviditet och barnafödsel.”

Ingreppet fångades på film av den blivande pappan, Nick, och fick efter att den publicerats på sociala medier stor spridning. Titta på klippet nedan: