Annons

Läkaren Julia: ''Jag är ingen hjälte. Riktiga hjältar är de som…''

Annons

Sjuksköterskor, undersköterskor, läkare och annan vårdpersonal över hela landet larmar om akut brist på personal, sängplatser och material. Trots det kämpar de dag och natt i det pågående coronakaoset - och hyllningarna till dessa hjältar har de senaste dagarna strömmat in på sociala medier.

Men nu vill läkaren Julia Slezak ta tillfället i akt och lyfta fram några andra hjältar. Och hon har några minst sagt viktiga ord till alla svenskar där ute.

Det är i ett inlägg på Facebook som läkaren Julia Slezak delar med sig av sina tankar.

Julia menar att hon inte är någon hjälte, utan bara kan ge goda råd och medicin mot feber samt be en tyst bön för de som hamnar på sjukhus.

Istället slår hon fast vikten av att vi alla tar vårt ansvar – och konstaterar att alla som bidrar till att stoppa spridningen är hjältar.

Så här skriver hon på Facebook:

"Vem är jag?

Jag är en doktor med andningsskydd. Jag är ingen hjälte. Allt jag kan göra mot Covid-19 är att ge goda råd och medicin mot feber. Samt be en tyst bön för de personer som blir inlagda på sjukhus med syrgasbehandling, må de klara sig från försämring och respiratorbehov...

Däremot, riktig hjältar är de människor som:

- Går hem direkt vid förkylningssymtom. Och stannar hemma.

- Begränsar sina sociala kontakter för att hålla nere hastigheten på smittospridningen. Jobb. Hem. Det är allt.

- Tvättar sina händer med tvål och vatten. Noggrant. Ofta.

- Ställer in kurser, evenemang och föreställningar.

- Är småföretagare och får ta den ekonomiska smällen.

- Hjälper sin granne med veckohandlingen.

- Ställer in det stora födelsedagskalaset.

- Jobbar hemifrån och avstår den viktiga jobbresan.

- Hoppar över den där fredagsfikan på caféet eller det där biobesöket som du redan har biljetter till.

Du tänker att ”Vad spelar det för roll? Riskgruppen är ändå gamla med begränsad livslängd. Hade det varit så viktigt så hade väl myndigheter gjort slag i saken?”


Men jag påminner dig om att riskgrupp är också den trevliga kassapersonalen på ICA med diabetes och KOL. Det är också småbarnsföräldern på andra sidan trappuppgången med tung immunhämmande medicinering mot sin autoimmuna sjukdom. Det är också den tonåringen som ska få sista dosen av sin cellgiftsbehandling mot leukemi och som precis börjat hoppas på att kunna leva vidare.

Vill just du vara en hjälte? Vill du rädda ett liv redan idag?

Se listan ovan. Håll nere hastigheten på smittspridningen. Så att jag slipper oroa mig för sjukvårdens kapacitet. Så kan alla otursförföljda som råkar få stroke, njursten eller en blindtarmsinflammation dessa dagar få komma in på en akutmottagning som är tillräckligt välbemannad för att hålla en separat akutmottagning öppen för patienter med luftvägsproblem.

Så att vi kan visa för resten av världen att vi genom sunt förnuft och solidaritet med varandra klarar av detta utan att myndigheter behöver ta till tvingande åtgärder."

Sedan Julia publicerade inlägget under tisdagskvällen har det fått över 20 000 delningar på Facebook.

DELA gärna Julias viktiga ord vidare med alla dina vänner på Facebook. Det här behöver alla tänka på.

Annons