Läkarens viktiga meddelande till alla föräldrar - "Detta fungerar inte, inget mer socker!"

Det är ingen nyhet att socker är skadligt för både vår hälsa och välmående. Desto mer socker vi får i oss desto större är chansen för hjärt och kärlsjukdomar plus att det även leder till övervikt och fetma.

Men detta är inte de enda farorna med att få i sig stora mängder socker. Våra tänder tar även stor skada av sockret, speciellt hos barn. Efter ett synnerligen allvarligt fall med en 3-årig pojke i Nya Zeeland har nu en läkare en viktig uppmaning till alla föräldrar.

Tidigare i mars i år tvingades den lilla pojken genomgå en allvarlig operation i sin mun. Läkaren var tvungen att dra ut hela 11 stycken tänder ur pojkens mun på grund utav hans stora socker konsumtion.

Pojkens största intag av socker var läsk, och läkaren hade inget annat val än att dra ut pojkens tänder som var kraftigt angripna utav karies. Detta var inte heller det enda fallet, på ett år har Doktor Beaglehole dragit ut inte mindre än 60 tänder på olika barn som drabbats av liknande problem och fallen blir bara fler och fler.

I USA som är känt för sin stora socker konsumtion har problemet till och med fått sitt egna namn. Det är döpt efter en populär läskedryck och kallas för "Mountain Dew-mun"

Med anledning av detta uppmanar nu flera tandläkare föräldrar att se till att barnen borsta sina tänder varje dag, använder tandtråd och ser till att få sina tänder kontrollerade hos en tandläkare regelbundet. Doktor Robert Beaglehole går så långt att han föreslår att föräldrar helt skippar läsken och i stället ger sina barn vatten och mjölk att dricka.

Tillgången till läsk och godis på skolor och andra offentliga platser är ett stort problem i synnerhet för våra barn. Just barnens mjölktänder är nämligen extra känsliga för karies och en infektion kan leda till svåra problem.

Här är Vårdguiden information om karies och mjölktänder:

”Mjölktänderna är extra känsliga för karies eftersom de är tunnare än de permanenta tänderna. Trots att barnet kommer att tappa sina mjölktänder är det viktigt att man sköter om dem. Om en kariesinfektion får fortgå kan den sprida sig till käkbenet. Då kan barnet få värk och ibland feber. Anlagen till de permanenta tänderna skadas i sällsynta fall. ”

Du kanske redan känner till mycket utav denna viktiga informationen men glöm inte att alla inte gör det. SÅ hjälp till och DELA vidare detta så att inga fler barn behöver drabbas av allvarliga kariesinfektioner!

Dela på Facebook