Läkarens vrede på Försäkringskassan: “Låt mig och mina kollegor göra vårt jobb”

Försäkringskassan har kommit med nya riktlinjer, som innebär att allt fler läkarintyg underkänns. Något som läkaren Johan Månflod är starkt kritisk till och menar att intygen är så tidsödande att de både hotar den medicinska säkerheten och att utmattningssyndrom har ökat bland läkarna.

Johan Månflod är distriktsläkare inom primärvården och specialist inom allmän medicin. Han har arbetat som läkare i över 15 år. I torsdags lade han upp en video på Facebook och beskrev det rådande problemet med försäkringskassan.

– Jag vill att försäkringskassan blir mer mänsklig och låter vården och läkare göra sitt jobb så blir Sverige friskare, säger Johan Månflod i videon.

I videon berättar Johan om att det var för ungefär ett år sedan som Försäkringskassan gick ut med en ny hårdare juridisk linje där läkarna måste ägna allt mer tid till att skriva intyg, vilket har lett till utmattningssyndrom har ökat bland just primärvårdsläkare.

En läkare har ungefär 20-30 minuter att lägga på varje patient, och de nya intygen tar cirka 15 minuter att skriva. Det gör att riskerna att läkare missar något viktigt ökar.

Johan berättar att just primärvårdsläkare upptäcker 70 procent av alla cancerfall och att de hanterar 90 procent av alla sjukdomsfall i Sverige.

”Jag gick inte juristlinjen, jag gick läkarutbildningen, jag vill göra folk friskare. Låt mig och mina kollegor göra vårt jobb.”

Dela videon med dina vänner på Facebook om du också håller med Johan!


Dela på Facebook