Annons

Lärare vägrade betygsätta elever som struntade i inlämningsuppgifter – fick sparken

Annons

Efter att ha jobbat som läraren i mer än 15 år i Florida blev Diane Tirado tvungen att på sin egen bekostnad lära sig den hårda sanningen om dagens moderna skolsystem. Att skydda eleverna från besvikelse verkar ha blivit viktigare än att lära dem något om livet.

Det hela började när kvinnan bestämde sig för att ge sin klass en sommarläxa, att föra en sorts resedagbok, lite som utforskarna gjorde på 1500-talet. Uppgiften var helt enkelt att fylla några sidor av ett block med kartor, saker och uttryck som man samlat på sig under två veckor. Några dagar senare blev läraren kallad till rektorns kontor.

Dagarna precis efter att eleverna fått uppgiften började klagomålen att regna in både från elever och från föräldrar. Uppgiften var enligt de sistnämnda för krävande för deras barn! Kvinnan blev till sin stora förvåning tillrättavisad av rektorn, men detta var bara början

Efter att de två veckorna gått dök några av eleverna, antagligen med stöd av deras föräldrar, upp i klassrummet utan att ha gjort läxan. De kom inte med ett block som var halvskrivet eller slarvigt gjort, de kom med absolut ingenting. Läraren som följde riktlinjerna för det betygsystem som användes i skolan gav dem "noll" eftersom hon inte hade något att betygsätta.

Hon blev återigen kallad till rektorn som informerade henne om deras "riktlinjer": när en elev inte tog med sig något tenderade man ändå att ge en 5:a för att undvika att förstöra resten av skolåret. Kvinnan var inte överens, enligt henne betydde en 5:a "dåligt genomförd uppgift" medan någon som inte tagit med sig någonting alls förtjänade noll. 

Hennes engagemang fick ett högt pris. Rektorn som verkligen inte hade någon lust att sätta sig emot ett gäng upprörda föräldrar gav henne genast sparken.

Diane Tirado blev tvungen att lämna skolan en fredag eftermiddag efter att hon avslutat sina lektioner, eskorterad av en officer. Då hon insåg att hon inte skulle fått möjligheten att ta avsked lämnade hon ett meddelande till sina elever på tavlan:

"Hej då barn, jag tycker om er och önskar er det allra bästa i livet! Jag har fått sparken för att jag vägrade ge en 5:a till de som inte ens tyckte att läxan var värd att göra. Med vänlig hälsning, fröken Tirado"

Posted by Diane Tirado on Saturday, September 15, 2018

Kvinnan tog en bild och tänkte skicka den till sina elever och sedan publicera den på sin Facebooksida. Hon förväntade sig inte att ha rört något såpass känsligt inom skolsystemet. På bara några få timmar delades hennes post tusentals gånger och hon fick en massa kommentarer på den och lyfte till och med en debatt som slutligen hamnade i tv.

Här kan du se ett tv-inslag om händelsen:

Vad tycker du om detta? Gjorde skolan rätt eller fel som avskedade Diane?

Annons