Larmet från paradisön: Överviktiga turister plågar stackars åsnor

Den grekiska ön Santorini är känd för sina vyer och branta kullar. Ön är också känd för sina åsnor som används som öns huvudsakliga transportmedel. Men nu har en ny, unik, lag godkänts i Grekland som innebär ett förbud mot att rida på åsnor – om man är överviktig.

– Åsnorna tvingas jobba under fruktansvärda förhållanden, säger Christina Kaloudi, 42, som driver organisationen Santorini Animal Welfare Association.


Åsnorna lider under överviktiga turister

Men nu slår djurrättsaktivister larm om att många åsnor lider. De tvingas bära mängder med turister upp och ner för sluttningarna varje dag. Och många av turisterna ska vara överviktiga, vilket gör bördan extra tung för åsnorna. Flera åsnor ska ha drabbats av skador som förstörda ryggar och öppna sår från sadlar som skavt.

– Det borde införas en viktgräns. Åsnorna ska egentligen inte bära mer än 20 procent av sin egen vikt. Men problemet här är de överviktiga turisterna, i kombination med brist på skugga och vatten för åsnorna, säger en talesperson för ”Help the Santorini Donkeys” till Daily Mail.

Enligt aktivisterna utvecklar åsnorna ryggrads- och benskador på grund av ansträngningen att bära på så många personer.

Nu har det till och med gått så långt att lokalinvånarna har börjat avla sina åsnor med starkare mulor så att de orkar bära tyngre turister.

Christina Kaloudi, 42, driver organisationen Santorini Animal Welfare Association (SAWA) som hjälper överarbetade åsnor. Hon menar att under de senaste 10 åren har antalet överviktiga turister ökat på ön.

– Semestersäsongen är numera längre än den brukade vara vilket innebär att åsnorna i stort sett får jobba året runt, säger Christina Kaloudi till Daily Mail.

Hon fortsätter:

– De tvingas jobba under fruktansvärda förhållanden utan tillgång till vatten och vila och sedan hittar jag dem utanför mitt härbärge näst intill livlösa. Det finns ett fåtal bra ägare som följer reglerna men generellt sett så får åsnorna jobba tills de inte orkar mer och sedan gör man sig bara av med dem när de inte klarar mer.

Se klippet nedan och dela artikeln för att visa att vi är många som är emot djurplågeriet som pågår i turistorter.