Annons

Larmet: Fullt i svenska fängelser: ''Står inför jättestora problem''

Annons

Svenska anstalter har inte plats för fler manliga fångar. Nu har Kriminalvården gått ut med alarmerande info till de anställda. Sist Sverige hade en liknande situation ledde det till rymningar och misshandel.

– Det finns inte mycket luft i systemet, säger Ulrik Andersson, på Kriminalvården placeringssektion till Expressen.

När anstaltsbelastningar ligger på 85-90 procent räknas de vara på smärtgränsen. Nu ligger anstaltsbeläggningen på mellan 97-99 procent, och fängelserna har inte plats för fler manliga fångar.

Enligt Ulrik Andersson som är handläggare och placeringschefens ställföreträdare på Kriminalvården, befinner sig Sverige i samma läge som landet gjorde i början på 2000-talet, vilket då ledde till rymningar och misshandel.

– Det ökar risken för ordningsstörningar på anstalterna. Och det finns få möjligheter att flytta runt intagna på anstalterna. Vilket vi kan behöva göra när det finns risk för hot och våld mellan intagna, säger Ulrik Andersson på Kriminalvården till Expressen.

Olika förklaringar

Flera orsaker anses ligga bakom att svenska fängelser är fulla.

Däribland skärpta straff och en ökad befolkning.

En annan orsak är bristen på nya fängelsebyggnader.

Häkten också överfulla

Nu jobbar Kriminalvården på en lösning för att skapa fler platser i de befintliga fängelserna, eventuellt genom att ägga fler intagna i samma rum.

”Vi står inför jättestora problem. Senast det hände, i början på 2000-talet, fick vi ha tre eller fyra i varje cell. Det ledde till enorma problem som rymningar, misshandel och hot”, säger en person med insyn i Kriminalvården till Expressen.

Vad tycker du om det här?

Annons