Larmsiffror: Så många svenska pensionärer riskerar fattigdom

Nu kommer ny statistik från EU som visar att 16,8 procent av pensionärerna i Sverige lever under gränsen för fattigdomsrisk - och en av fyra 75-plussare riskerar fattigdom.

Det är en klart högre siffra än våra grannar i Norden.

– Det är ovärdigt, säger Eva Eriksson, ordförande för SPF Seniorerna, till Expressen.

Det är Eurostats (EU:s statistikorgan) som årligen presenterar siffror över antalet pensionärer som lever under gränsen för fattigdomsnormen i Europa.

Siffrorna för 2015, som publicerades i fjol, var för många en mindre chock: 18,2 procent, alltså närmare en femtedel av svenska pensionärerna levde under gränsen.

EU:s fattigdomsgräns för Sverige är 11800 kronor per månad efter skatt.

Nu har ny statistik släppts för 2016, och siffran har sjunkit något, till 16,8 procent. Siffran är fortfarande hög, och många svenskar riskerar en fattig ålderdom. Betydligt fler än i exempelvis våra grannländer.


– Det är ovärdigt ett välfärdsland som Sverige att vi har ett pensionssystem som inte klarar av att ge ekonomisk trygghet i dag eller i framtiden. Vi har här en stor grupp människor som arbetat och betalat skatt under sina liv men som nu tvingas vända på varenda krona, säger Eva Eriksson till Expressen.

Före 2006 var Sverige före alla andra nordiska länder, men ökade kraftigt efter 2006.

De senaste tio åren har nordiska länderna såväl som EU-genomsnittet sänkt andelen fattigpensionärer. Samtidigt har Sveriges höjts, skriver Expressen.

Andel av befolkningen under gränsen för risk för fattigdom (60 % av medianinkomsten), 75 år och äldre.

I statistiken kan man se att kvinnor är de största förlorarna. 229 000 kvinnliga pensionärer ligger under fattigdomsgränsen, medan motsvarande tal för män är 99 000.

Så här får det bara inte vara! Våra äldre som byggt det här landet förtjänar inte att ha det så dåligt på ålderns höst! Dela vidare!

Dela på Facebook