Läs polisens känslostarka och berörande nyårsbrev

Ett händelserikt år 2017 är snart till ända och 2018 tar vid. Och för att stänga ned detta år har de publicerat en varm hälsning på sin Facebook-sida som innehåller såväl tänkvärda ord som berörande. Läs den nedan:

"GOTT NYTT ÅR!

Ett händelserikt och mödosamt år för svensk polis går mot sitt slut. Det fruktansvärda terrordådet i Stockholm, nazistdemonstrationer, sprängningar, bränder, våldtäkter, mord, skottlossningar och andra grova brott i en aldrig sinande ström. Vi har under ännu ett år kämpat för att väcka liv i människor, säkrat brottsplatser där människor mördats och hållit nyfikna borta när människor förolyckats eller tagit sina liv. 

Polisen kommer när det otänkbara sker. Dygnet runt, året runt. Vi ingriper, skyddar och försöker ställa tillrätta. Vi förklarar. Vi tröstar. Vi står ofta där med känslan och frustrationen av att inte räcka till, öga mot öga med människor vars tillvaro vänts upp och ner. Med någon som förlorat sitt barn, en förälder, vän eller livskamrat. Den omhändertagande och tröstande delen av polisyrket pratas det inte så mycket om, men den finns där.. En hand på axeln. En kram. Och vid rätt tillfälle, några väl valda ord. 

Ord är viktiga. Ord skapar förståelse, ger tröst, bekämpar fördomar och kan bokstavligen rädda liv. Rätt ord bygger broar, fel ord kan riva dem. 

Upplevelserna i vardagen har vi sedan flera år tillbaka delat med oss av i sociala medier, något som förhoppningsvis bidrar till ett stärkt förtroende. Enskilda poliser sätter dagligen ord på sina tankar i informativa, tänkvärda och ibland väldigt roliga texter. Vi har lysande exempel på att det skrivna ordet resulterat i avgörande vittnesmål och bokstavligen räddat liv. Vi visar människan bakom uniformen och ni läsare kan få en känsla och förståelse för de svårigheter vi ställs inför.

Utan kunskap är det lätt att förenkla polisens vardag, de förutsättningar vi har och de svåra beslut vi många gånger måste ta. Därför är er delaktighet, allt från uppmuntrande ord till konstruktiv kritik, viktig för oss. Genom våra kanaler i sociala medier, nationellt och lokalt, så är möjligheten till dialog, kunskap och förståelse större än någon gång tidigare i svensk polishistoria. Den möjligheten ska vi fortsätta att vårda och utveckla.

Polisen står inför fortsatt stora utmaningar, de tar inte slut med nyårsfyrverkerierna utan fortsätter. Dag efter dag, vecka efter vecka. Vi måste värdesättas efter den unika och livsviktiga funktion vi har i samhället, som en del i att behålla erfarenhet, kunskap, motivation och framtidsvision. Jag är oerhört stolt över att tillhöra vår poliskår och alla kollegor som varje dag gör sitt yttersta i sin yrkesroll.

Jag hoppas att 2018 blir ett år vi tillsammans upplever som ännu tryggare och säkrare och med fler positiva utmaningar än negativa. Med de avslutande och försiktigt optimistiska orden vill jag och mina kollegor passa på att önska er ett riktigt Gott Nytt År!

/Inspektör Reine Berglund, polis i Huddinge"

Dela på Facebook