Annons

Livsfarlig manet härjar i svenskt vatten – nu varnas allmänheten

Annons

En ovanlig manet har upptäckts i Bohuslän, som kan göra mer skada än en vanlig brännmanet. 

Det var vid Skåpesund på Tjörn i Bohuslän som man upptäckte stora mängder av en ovanlig manet: Gonionemus vertens eller "clinging jellyfish". Den sällsynta maneten brukar normalt hålla till i närheten av södra Ryssland och Japan och sågs senast i Sverige för 88 år sedan.

Det var i fredags som en familj på Tjörn hörde av sig till Göteborgs marinbiologiska laboratorium och berättade att de hade hittat en konstig manet.

– Det var barnen som hade sett maneten när de fiskade krabbor. Det är så vi marinbiologer får reda på nya arter, säger Björn Källström, marinbiolog vid laboratoriet till SVT.


Tobias Karlsson brändes rejält, fick andningssvårigheter, stickningar i kroppen och kramp.

– Jag kunde knappt röra mig och förstod inte vad som hände med min kropp, säger han till tidningen.

Även Lena Renfors son drabbades av den.

– Han var ute och snorklade. Han tog ett kvällsdopp och blev stucken på halsen. Det var fruktansvärt och smärtsamt. Vi åkte till Kungsälvs akut och de hade aldrig hört talas om ”clinging jellyfish”, säger Lena Renfors till Aftonbladet.


Svårare att upptäcka

Maneten är, till skillnad från vanliga brännmaneter, mycket svårare att upptäcka i vattnet. Den är enbart 2,5 cm stor, på dagtid är den oftast fast i ålgräsängar och på natten simmar den. Marinbiologen Matz Berggren uppmanar nu de badare som får syn på maneten att anmäla det till ”Artportalen” eller Havs- och vattenmyndighetens ”Rappen”. Det är viktigt för att se om arten har spridit sig till fler ställen än Bohuslän.

– Den är en cocktail som är lik brännmaneten, men som är betydligt kraftigare. Man kan bli väldigt sjuk och få frossbrytningar, hjärtrusning, kramper och stora kraftiga rodnader på huden, säger Matz Berggren, forskare vid institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, till Aftonbladet.

Se till att sprida denna viktiga information med dina nära och kära, så att fler blir medvetna om denna nya fara som lurar i vattnet!

Annons