Annons

Louise har Downs syndrom. Mamman är trött på alla frågor som folk ställer henne och uppmuntrar dig att tänka på detta!

Annons

Mamman och journalisten Caroline Boudet tröttnade på alla negativa frågor hon fick om sin dotter och valde att skriva ett Facebook-inlägg om hur hon kände.

Så här skrev Caroline på Facebook:


"Här är min lilla flicka, Louise. Hon är 4 månader gammal. Hon har två ben, två armar och en extra kromosom. Snälla, när du träffar Louise, fråga inte hennes mamma: ”Hur kommer det sig att du inte fick reda på det under graviditeten?” Antingen fick föräldrarna veta det, och de tog beslutet att behålla barnet. Eller så fick de inte veta, och då var det en tillräckligt stor överraskning för dem för att de inte ska vilja prata om det om och om igen. Kom ihåg att mammor har en tendens att känna skuld inför precis allting. Så en extra kromosom som överraskning… Du kan ju gissa.

Säg inte till hennes mamma: ”Det är ditt barn oavsett vad.” Nej, det är mitt barn. Punkt. Dessutom: ”oavsett vad” är ett ganska fult namn. Jag kallar henne hellre Louise.

Säg inte till hennes mamma: ”Eftersom hon är ett Downs syndrom-barn… etc.” Nej, hon är en 4 månader gammal bebis som råkar ha Downs syndrom. Det är inte vad hon är, det är vad hon har. Du skulle aldrig säga till någon att ”hon är en cancerbebis.”

Säg inte: ”De är si, de är så.” ”De” har alla sina egenskaper, sin karaktär, sin egen smak, sitt liv. ”De” har lika många olikheter mellan dem som du har med din granne.

Jag vet att om man inte har upplevt det så tänker man inte på det. Men ord har betydelse. De kan trösta och de kan göra ont. Så tänka bara på det lite, särskilt om du arbetar som läkare eller sjuksköterska.

Jag brukar inte göra min status ”offentlig” på Facebook, men den här kommer att vara det. Du kan läsa den och dela den som du vill. För varje år finns det (i Frankrike) 500 nya ”mammor till Louise” som kan få en dag förstörd av ord som dessa. Jag vet att det inte meningen att såra. Men du behöver få veta det här".

Dela gärna vidare Carolines ord om du tycker detta är viktigt, så att fler läser hennes inlägg och kanske tänker efter innan de öppnar munnen. Det är ingen lätt fråga, men det är det minsta vi kan göra för de här föräldrarna.

Annons