Maken skriver en känslosam brev till sjukvårdspersonalen som vårdade hans döende fru

När det kommer att behandla patienter, jobbar de flesta sjukvårdspersonalen outtröttligt för att se till att de är nöjda och bekväma som möjligt.

Så är fallet för författaren Peter DeMarcos och hans fru Laura som vårdades på CHA Cambridge Hospital i Boston för en svår astmaattack. Personalen på intensivvården inte bara god hand om Laura. De såg också till att Peter fick den hjälp och stöttning han behövde. Trots att läkarna och sjuksköterskorna gjorde allt som stod i deras makt, gick hennes liv inte att rädda.

Den sista veckan i livet tillbringade Lauria på intensiven, där hon somnade in. Hon blev 34 år gammal.

Trots att maken Peter DeMarco varit förkrossad av sorg, har han något att säga till det fantastiska team som vårdade hans döende fru. Så här skrev han i det öppna brevet, som snabbt spridits på nätet:

do1

När jag börjar med att berätta för mina vänner och familj om de sju dagar som ni vårdade min fru Laura Levis, i vad som skulle bli de sista dagarna i hennes unga liv, stoppar de mig ungefär vid den femtonde namnet jag kommer ihåg. Listan inkluderar läkare, sjuksköterskor, specialister, socialarbetare till och med städpersonal som tog hand om henne.

”Hur kommer du ihåg deras namn?”, frågar de.

Hur kan jag inte, svarar jag.

Varenda en av er behandlade Laura med sådan professionalism, vänlighet och respekt medan hon låg där medvetslös. När hon behövde sprutor, bad ni om ursäkt för att det skulle göra lite ont – oavsett om hon kunde höra det eller inte.

do2

När ni lyssnade på hennes hjärta och lungor genom ert stetoskop och hennes klädsel började glida upp, drog ni ned den för att respektfullt täcka henne. Ni bäddade om henne med en filt, inte bara när hennes kroppstemperatur behövde regleras, utan också när det var lite kallt i rummet och ni trodde att hon skulle sova mer bekvämt så.

Ni tog så väl hand om hennes föräldrar och hjälpte dem upp i den konstiga vilstol som stod i rummet, hämtade dem vatten nästan varje timme och svarade varenda en av deras medicinska frågor med ett otroligt tålamod. Min svärfar, själv en läkare som ni insåg, kände att han var involverad i hennes vård. Jag kan knappt beskriva hur viktigt det var för honom.

Sedan var det sättet ni behandlade mig på. Hur skulle jag funnit styrkan att ta mig igenom veckan utan er?

do3

Hur många gånger gick ni in i rummet och hittade mig gråtandes, huvudet nedsänkt, vilades på hennes hand, och genomförde tyst era arbetsuppgifter som om ni var osynliga? Hur många gånger hjälpte ni mig att ställa vilstolen så nära hennes säng som möjligt, dykandes ned i alla slangar kring hennes säng bara för att skjutsa henne framåt ett par centimeter?

Hur många gånger tittade ni in för att se om jag behövde någonting: från mat och dryck, rena kläder till en varm dusch, för att höra om jag ville ha en bättre förklaring av den medicinska processen eller bara någon att prata med?

Hur många gånger kramade ni och tröstade mig när jag gick sönder i tusen bitar, eller frågade om Lauras liv och hur hon var som person, tog er tid att titta på hennes fotografier eller läsa de saker jag skrivit om henne? Hur många gånger meddelade ni dåliga nyheter med medlidande ord, och sorg i ögonen?

När jag behövde använda en dator för att skicka ett akut mejl, ordnade ni det. När jag smugglade in en väldigt speciell besökare, vår katt Cola, för att ge Laura en sista puss, såg ni ”ingenting”.

do4

Och en speciell kväll, gav ni mig tillstånd att fylla intensiven med mer än 50 människor i Lauras liv, från vänner till kollegor till universitetskompisar till familj. Det var en våg av kärlek som inkluderade gitarrspelande, operasång, dans och för mig nya avslöjanden om hur mycket min fru faktiskt berört människor. Det var den sista riktigt bra kvällen i vårt äktenskap, för oss båda, och det hade inte varit möjligt utan ert stöd.

Det finns ett annat ögonblick (eller snarare en enda timme) som jag aldrig kommer att glömma.

På den sista dagen, medan vi inväntade operationen som skulle göra att Laura fick donera sina organ, var allt jag ville att vara ensam med henne. Men familj och vänner fortsatte strömma in för att säga adjö, och klockan tickade. Kring 16.00 hade äntligen alla gått, och jag var helt slut, både känslomässigt och fysiskt. Jag behövde ta en tupplur, så jag frågade hennes sjuksköterskor Donna och Jen om de kunde hjälpa mig ställa vilstolen intill Laura igen.

De hade en bättre idé.

do5

De bad mig lämna rummet ett ögonblick, och när jag återvände hade de flyttat Laura till den högra sidan av sängen. Det lämnade precis rum för mig att krypa upp i sängen med henne en sista gång. Jag frågade om de kunde ge oss en timme utan ett enda avbrott, och de nickade, stängde för gardinerna och dörrarna, och släckte lamporna.

Jag kröp upp intill henne. Hon såg så vacker ut och jag berättade det för henne, medan jag strök hennes hår och ansikte. Jag la mitt huvud på hennes bröst och kände det höjas och sänkas med varje andetag, hennes hjärtslag i mitt öra. Det var vårt sista kärleksfulla ögonblick som fru och man, och det var mer naturligt, rent och tröstande än något annat jag någonsin känt.

Sedan somnade jag.

do6

Jag kommer minnas den sista timmen resten av mitt liv. Det var en gåva bortom alla gåvor, och jag har Donna och Jen att tacka för det.

Faktum är, att jag har alla er att tacka för det.

Ni har min eviga tacksamhet och kärlek,

Peter DeMarco

Till all vårdpersonal, alla sjuksköterskor och läkare, ett stort tack för era insatser! Dela gärna artikeln med dina vänner.

Dela på Facebook