Annons

Malin Berghagens utspel – därför har hon tröttnat på högljudda miljöaktivister: ''Värderar inte...''

Annons

Malin Berghagen tycker att klimathetsen har gått för långt.

I ett blogginlägg skriver hon att ”en ilsken, elak miljöaktivist är värre än en snäll bilkörande aktivist”.

Miljön är en fråga som är ytterst aktuell i dagsläget och har varit det under väldigt många år, egentligen.

Detta har gjort att frågor gällande miljö har blivit en prioriterad fråga som många politiker lyft men framförallt aktivister, inte minst 16-åriga Greta Tunberg. Men debatten gällande miljön tycker Malin Berghagen har gått för långt.

"Det var länge sedan jag såg ett sådant privat engagemang i miljön. Aldrig tidigare har vegetarisk mat och vego alternativ varit så hårt marknadsförda på restauranger och mataffärer. Och ingen är gladare än jag. Mitt engagemang började på 90 talet med ” Det naturliga steget” och jag var en envis miljökämpe som satt timmar med min fars goda vän Stefan Edman och pratade om vår vackra planet. Så min eld har brunnit länge.”

Trots att hon själv engagerar sig mycket för miljön menar hon att vissa miljöaktivister har gått för långt. Malin tycker sig se att det hela började i somras. Då sommaren blev så ovanligt varm och lång.

”Enda sedan dess har människor gått mer och mer in i miljötänk och på en nivå som nästan är aggressiv. Vilket förvånar mig. God miljö handlar ju inte bara om den värld som är utanför oss. Utan också den inom oss. Vad vi skapar för känsla i varandra med skuld och dömande. För mig är en ilsken elak miljö aktivist värre än en snäll bilkörande inte fullt så medveten aktivist. För miljön utanför oss är ett långt projekt.”


”Annars är den passionerade miljöaktivisten bara en människa med tomt prat”

Hon menar att människor inte ska vara dömande gentemot andra. Att vara engagerad i miljön, menar hon handlar lika mycket om att vara empatiska mot varandra och vår framtid.

”Vi har förstört vår natur i många generationer och det kommer krävas aktiv val NU för att påverka vår framtid men också tålamod. Den dåliga miljön vi ger varandra inombords är NU. Den sker nu och inte i framtiden. Den är minst lika viktig för annars är den passionerade miljöaktivisten bara en människa med tomt prat. För allt grundar sig i empati för våra barn, nästa generation och vår jord. Och den empatin och omtanken får ingen solid grund om vi inte också visar den till våra medmänniskor här och nu, inte sen.”

Hon menar att alla kan göra något för miljön och att alla bör tänka på sina egna val, men att en inte ska göra det för att höras mest.

”Att brinna för miljön är ett hjärtesak. Det har sin rot i omtanke, kärlek och empati. I så mycket det är möjligt. Sedan om de har en sk bensin bil det har jag överseende då. Vi alla ska göra så gott vi kan. Och tänka till vart vi kan göra en förändring. Inspirera!! Inte skälla.”

Håller du med Malin Berghagen? Lämna en kommentar på vår Facebooksida.

Annons