Annons

Malin från Saltkråkan har försvunnit helt – så här ser hon ut i dag

Annons

Vem kommer inte ihåg söta Båtsman och härliga Tjorven. Farbror Melker, Freddy och Pelle. Och så fina Malin då. Många ungdomar var djupt kära i vackra Malin på 60-talet och 70-talet.

Malin spelades av Louise Edlind Friberg. Hon var bara 16 år vid den tiden, och Astrid Lindgren tyckte verkligen att hon var för ung för att spela rollen som Malin.


– Hallåflickorna annonserade ut i tv: ”Vi söker en ung flicka i 19-års åldern till en tv-serie”. Då anmälde min mamma mig och skickade in bilder från när jag skådespelade i en teaterpjäs i skolan, säger Lousie till SVT.

Var egentligen för ung

– Efter det blev jag antagen till en provfilmning. Jag var bara 16 år då och Astrid Lindgren tyckte att jag var för ung för rollen. Men hon blev övertalad utav resten av teamet att de skulle ha mig ändå. Under provfilmningarna fick jag en fin kemi med Maria Johansson, som skulle spela Tjorven. Jag tror att regissören Olle Hellbom kände av det, vilket hjälpte mig att få rollen, säger Louise.

Louise var också för mörk för Malins roll. Hon skulle vara ljus. Därmed var Louise tvungen att färga sitt hår blont, vilket inte var så vanligt på 60-talet.

"Jag kommer till och med ihåg känslan av ammoniak i hårbotten", säger hon.

Fick frieribrev

Efter att ”Vi på Saltkråkan” började sändas 1964 dröjde det inte lång tid innan karaktären Malin hade nästlat sig in i svenska folkets hjärtan.

– Det var lite chockartat när tv-serien började sändas. Den slog direkt och plötsligt började det ringa hemma i telefonen från en massa konstiga människor. Jag fick också många beundrarbrev. Vissa var underliga, men det var också mycket frierier. Det var ju lite artigare på den tiden. Men det krävdes inte heller att de skrev speciellt ekivoka saker för att man skulle bli chockad över brevens innehåll, säger Louise Edlind Friberg till SVT.

Bilden kan innehålla: 1 person

Sveriges vackraste kvinna

Louise blev också känd som Sveriges vackraste kvinna flera gånger.

– Jo, jag låg faktiskt i toppen ett par gånger i några omröstningar från den tiden om Sveriges tjusigaste kvinna. Nyligen fick jag frågan om jag hade korsett på mig under inspelningarna, men jag hade faktiskt så smal midja. Det är synd att jag inte har samma midja idag, haha, säger Lousie.

Idag, 55 år senare, är Louise 72 år gammal. Och hon är fortfarande erkänd på gatan i Sverige.

– Ja faktiskt. Vilket jag nuförtiden bara tycker är oerhört smickrande. Det händer fortfarande flera gånger i veckan. Ofta är det tanter med sina barnbarn, som berättar för dem att det här är Malin från Saltkråkan. De kan inte tro att den här rynkiga tanten är samma person, haha.

Louise är fortfarande lika vacker som hon var när hon var 16 år, och vi vill önska henne all lycka till i framtiden!

Här nedan kan du se en liten snutt från ”Vi på Saltkråkan”, visst får man härliga nostalgi-minnen?

Annons