Mamman Lisah varnar andra föräldrar – för vanliga barnmössan

Lisah Gustavsson har gått ut med en varning på Facebook för den vanliga barnmössan. Plagget gör nämligen ditt barn extra sårbart för okända vuxna, menar hon. Hennes uppmaning: sluta klä ditt barn i namnmössa.

– Gör det inte. Absolut inte, säger hon.

Det kan vara praktiskt att ha namnmärkta kläder för att samla ihop ditt barns kläder. Men efter två incidenter har mamman Lisah Gustafsson från Jönköping en uppmaning till andra föräldrar: klä inte era barn i kläder med barnens namn.


– Det är det sämsta man kan göra, säger hon. 

– Kommer det fram en vuxen man till en femåring och kallar barnet vid namn så är det ju klart att barnet tror på honom – använder man namnmössa så är man inte i den åldern att man tänker på vad man har på sig.

För Nyheter24 så berättar Lisah om hur en bekants son blivit kontaktad av en främmande man.

– En bekant till mig, hennes son blev kontaktad av en man utanför deras hus där det finns en lekplats. Han kallade honom vid namn. Frågade hur gammal han var, var han bodde och om han vill följa med och titta på någonting.

En vän till Lisahs dotter blev också kontaktad av en man.

– Hon är sex år gammal och skulle gå hem från skolan när en man kom fram och hälsade och sa barnets namn. Han berättade att det hade hänt någonting och att hennes föräldrar hade skickat honom. Som tur var förstod hon att något inte stämde och sprang istället.

Hon har börjat varna andra föräldrar som hon ser utomhus.

– Kan jag rädda ett barn så är jag jättenöjd. På förskolan så förstår jag att det är smidigt att ha namn på kläderna, men det är det sämsta man kan göra, säger hon till Expressen.

– Jag vill bara varna personer. Skriv för sjutton inte namn på era barns kläder. Det är ju hemskt att man ska behöva tänka så.Dela på Facebook