Annons

Mamman Maria ryter ifrån: Uppfostra ditt eget barn - sluta skyll på lärarna!

Annons

I Sverige får alla gå i skolan oavsett socioekonoisk bakgrund. En otrolig lyx om du frågar mig. Det är få länder som har det lika bra som oss. Visst finns det problem och saker som kan förbättras. 

Att lära sina barn hyfs är i huvudsak ett föräldraansvar, men som det ser ut i dag har detta ansvar mer och mer flyttats till skolan. Många gånger till lättnad för en del föräldrar, som därmed frånsäger sig ansvaret för sina barns handlingar.

En mamma, Maria Celin var mycket upprörd efter att hon varit på föräldarmöte i barnens skola. Där fick hon höra att lärare som blivit sjukskrivna på grund av hot från föräldrar. Hon blev så upprörd att hon skrev en artikel som Expressen har valt att publicera.

”Skolan ska lära barnen geografi, matematik och språk. DU som förälder ska lära barnet sympati, ordning och reda, respekt för andra, turordning, tacksamhet och att passa tider.

Låter det jobbigt? Då ska du inte skaffa barn,” skriver Maria Celin.

Efter att Maria Celin varit på barnens föräldramöte var hon upprörd. De vanliga punkterna fanns med, maten, tryggheten, skolgården och vikarier, men sen kom en oväntad punkt upp.

Lärare som blivit sjukskrivna på grund av hot från föräldrar.

Maria har alltid varit otroligt tacksam för barnens skola. Att vi har ett skolsystem som gör att våra barn får kunskap, mat och trygghet, varje vardag. Visst finns det problem, men inget som är värre än att barnen klarar av det.


Har vi det för bra i Sverige?

I sin artikel skriver Maria att det finns en enorm rädsla från de vuxnas sida att säga ifrån till sina och andras barn.

Föräldrar måste ta ansvar för sitt barns uppfostran.

Maria tycker att det finns skillnader i vad skolan ska lära barnen och vad du som förälder bör hålla ordning på.

Så här skriver Maria i sin debattartikel som Expressen publicerat:

”Jag ska tala om en sak. Skolan ska lära barnen geografi, matematik, kemi och språk. DU som förälder ska lära barnet sympati, ordning och reda, respekt för andra människor, turordning, tacksamhet och klockan.

DU som förälder måste investera kraft, ork, tid och en massa innerlighet för att skapa en människa som kan vistas i möblerade rum. DU som förälder har satt en människa till världen och bär ansvaret att skapa en medborgare som kan fungera i ett samhälle.

Om du har minsta lilla tvivel att kunna fullfölja detta livslånga åtagande, skaffa inte barn”


Vad tycker du? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet!

Annons