Mamman trodde Kristoffer, 3, blivit stucken av geting: Inser otäcka sanningen när kroppen blir blå

Jag kan inte komma ihåg något år det har varit sådant väder i Sverige, det råder högsommar i Norden och det får många att gå ut för att njuta av solen.

Sommaren har nämligen kommit, och det får flera att gå ut i solen. Men det är inte helt riskfritt att röra sig ute under dessa sommardagar - det kan 3-åriga Kristoffer Nordgarden intyga.

Sommarträdgård

Många människor går barfota i det värma vädret, och många vet också att detta inte är helt ofarligt, det ökar nämligen risken att kliva på något man skulle kunna ha undvikit.

I det här fallet hoppade den lilla pojken upp i knät på mamman Elisabeth Nordgarden, hon trodde att det inte var något allvarligt.

Kroppen svullnade upp ”Jag och pojkarna besökte mina farförälder. Då började Kristoffer gråta lite och sätta sig i mitt knä. Vi trodde att han hade blivit stucken av en geting eller repat sig på en kvist”, berättar Elisabeth för norska NRK.

Efter 15 minuter började Kristoffers fot att svälla och bli blå.

”Då kom ambulansen och helikoptern snabbt. De konstant att det var ett huggormsbett och vi transporterades till sjukhuset i Skien”, säger Elisabeth.

Kristoffer fick omedelbart en motgift och visade snart tecken på återhämtning.

Hans värden var ok, men plötsligt blev han sämre. Mycket sämre. Det visade sig att pojken hade inre blödning i tarmarna. Läkare mätte Kristoffers blodvärde och det låg på 5 (11 är standarden). Pojken hade också snabbt gått ned i vikt - han hade gått från 20 kilo till 15 kilo.

Snart förstod moderen hur allvarlig situationen var, och det var då hon verkligen började oroa sig.

Hur ens kropp reagerar är individuellt, men barn får ofta de värsta symptomen.

Det är väldigt viktigt att ta det lugnt och hålla sig stilla om du blivit biten av en huggorm, enligt läkaren Harry Achterberg, på akutmottagningen på Telemarks sjukhus.

TT

Norska zoologisten Petter Bøchman säger också att ovanligt många har sett huggormen i vår, eftersom vädret varit så bra.

”Just nu är det otroligt bra väder och med resultatet att huggormen är aktiv under större delar av dagen. Fler människor är också ute i naturen och därför stöter fler på huggormen”, säger Petter Bøchman till NRK.

Det är därför klokt att ha på sig skor eller stövlar när du är utomhus i alla fall där det kan finnas ormar. 

”Mer respekt för huggormen nu”

Efter en och en halv vecka på sjukhuset fick Kristoffer äntligen åka hem. 

”Jag har mer respekt för huggormen och jag kommer se till att ungarna har stövlar på sig när de går ut i högt gräs i fortsättningen”, säger hon.

Dela gärna vidare så att fler får en påminnelse om hur illa det kan gå!

Dela på Facebook