Man visar hur lätt det är att stjäla från kontaktlösa kort

Oavsett om du älskar eller hatar dem så är kontaktlösa kort vanliga nu. Det går snabbare att betala och det är smidigt. Dessutom slipper man skriva in koden. Men den här tidsbesparande tekniken kan utsätta dig för risk att bli bestulen. 

I videon berättar Mike Lee som gjorde videon att hans offer inte vet vad han ska göra. Sen närmar han sig personen som står vid tidningarna och för sin kortläsare mot bakfickan. Mike berättar att han bara behövde nudda fickan och eftersom han har ett kontaktlöst kort i bakfickan kunde betalningen gå igenom. Mike varnar att man ska vara försiktig.

Morgan Rothwell, chef för bedrägeribekämpningsföretaget Defender Note, berättar för Daily Mail: "Om någon stjäl £ 500 ur ditt bankkonto så märker du det genast."

"Men om många människor kanske missar £ 30 tills de kontrollerar sitt kontoutdrag i slutet av månaden. Då antar personerna att de bara har glömt vad de köpt och rapporterar inte det." fortsätter Morgan

"Under tiden kan bedragaren hunnit stjäla tusentals pund genom att gå på populära gator och tågperronger, med hundratals drabbade offer."

Credit: Pixabay

Stölden fungerar genom att tjuven skriver ett belopp i kortläsaren och går på gatorna i hopp om att hitta ett betalkort med kontaktlös betalning. Kortläsare går att köpa online för lite pengar. 

En undersökning från 2016 av Money Mail fann att dessa bedrägerier bara måste komma inom några centimeter av kortet för att slutföra transaktionen.

Om du blir drabbad kommer banken sannolikt att betala tillbaks pengarna. Men det finns sätt som du kan skydda dig mot att förlora pengarna från början. 

Undvik att ha korten i fickor eller sidoskydd på väskor eller andra platser som är lätt att komma åt med en kortläsare. Kolla även ditt bankutdrag oftare än en gång i månaden.

Man måste verkligen se upp, DELA detta med din familj och vänner så de också blir medvetna. 


Dela på Facebook