Annons

Mandelmanns brott mot reglerna – ger en känga åt myndigheterna

Annons

Sommarens extremvärme slog hårt mot Mandelmanns. Nu erkänner paret att de bröt mot EU:s regler – för att kunna rädda sina kor.

Sommarens extremvärme och torka slog hårt mot skördarna.

– Vi kunde ta av löven och ge korna så att de slapp svälta, säger Gustav Mandelmann till tidningen Land.

I årets säsong av ”Mandelmanns gård” får vi följa Gustav och Marie när de kämpar mot sommarens extremt varma väder.

När Marie och Gustav Mandelmann fick slut på foder tvingades de nödslakta alla sina lamm, kalvar, får och flera kor – däribland tittarfavoriten Snönos.

För Land berättar nu Mandelmanns att de under sommaren gjorde allt i sin makt för att djuren skulle klara sig. För att kunna rädda dem tvingades bryta mot EU-regler.

– Vi hade inte hunnit ta bort alla små träd och buskar som vi var ålagda att göra och det blev räddningen i torkan. Vi kunde ta de av löven och ge korna så att de slapp svälta, säger Gustav Mandelmann till Land.

Ger myndigheterna en känga

Gustav riktar samtidigt en känga åt myndigheterna och menar att det bör finnas ett mer flexibelt regelvärk nu när klimatet blir varmare.

– Den här sommaren visar att vi nog måste tänka om och försöka ha en större variation i landskapet och betesmarkerna för att minska sårbarheten för torka, säger Gustav Mandelmann.

Värmen och torkan gjorde tyvärr att alla Mandelmanns djur inte klarade sig.

En lösning är fler träd och buskar i betesmarkerna och mer odling av sädeslag som står pall för torkan bättre.

Det kan tyckas att regelbrottet var litet, men regler är regler. Vad tycker du om Mandelmanns regelbrott? Dela med dig av dina åsikter!

Annons