Annons

Mängder med igelkottar dör på Valborg: Här är knepen du kan göra för att rädda dem

Annons

Snart är det valborg och vid den här tiden på året lever landets igelkottar farligt. Lövhögar är nämligen boplatser för de små djuren och när det är dags för valborgsfirande är deras hem och deras liv hotade..

– Problemet är att igelkottar bygger bon i ris- och lövhögar och ofta övervintrar i en ris- eller lövhög, säger Didrik Vanhoenacke, jourhavande biolog nathurhististoriska riksmuseet, i TV4 Nyheterna.

– Deras skyddsbeteende är att rulla ihop sig till en boll och ligga kvar så att taggarna ska skydda dem. Många andra djur flyr när det kommer en fara, men igelkottarna skyddar sig med sina taggar.


Så räddar du igelkottarna på Valborg

Men det är inte bara igelkottar som riskerar att brinna i majbrasan. Många småfåglar bygger bon i rishögar, som till exempel rödhake och bofink. De kan också fara illa av brasan.

– Har man en egen ris- eller lövhög skulle jag rekommendera att flytta den ett par meter, helt enkelt lägga om den, säger han i TV4 Nyheterna.

På så sätt upptäcker man om det gömt sig någon igelkott i högen.

– Lägger man upp en stor kommunal. Då är rådet är att vänta med att lägga upp den tills bara någon dag innan, fortsätter Didrik Vanhoennacke.

Men var försiktig på Valborg, det väldigt torrt just nu!

Dela denna viktiga information så att vi kan rädda igelkottarna och alla andra smådjur.

Annons