Annons

Mannen hittar en gammal gravsten mitt ute i skogen: Tittar närmare på bokstäverna och får tårar i ögonen

Annons

På en promenad genom skogen i England för några år sedan snubblade fotografen Sid Saunders nästan omkull att ha tagit en omväg i skogen för att undvika stora regnpölar på vägen.

Sid trodde att han hade slagit i en stubbe, men när han tittade närmare märkte han att det var något så mycket mer. Det var en liten, mossig gravsten som knappt orkade leta sig fram genom buskagen.

Sid såg hur smutsig och mossig den gamla gravstenen hade blivit under åren, så Sid bestämde sig för att städa upp den lite.  

”Jag bestämde mig för att gå tillbaka nästa dag och städa upp lite, plus området runt omkring gravstenen”, berättar Sid Saunders för The Dodo.


När smuts och mossa hade tagits bort insåg Sid att det inte var bara en vanlig gravplats. Det var tillägnad till någons älskling - som tydligen avlidit 1882.

”Till minne av lilla Duchie”, stod det på gravstenen.

Han insåg snart vem som blivit begravd där, för över 130 år sedan.

Det fanns också en liten bild av en kanin, inristad bredvid bokstäverna: ”Född augusti 1869. Död december 1882.”

Saunders trodde att den lilla graven eventuellt tillhörde en hund, men gravplatsen var tillägnad till någon som var mycket mindre.

”Jag blev väldigt förvånad och chockad”, säger Sid som blev känslomässigt berörd:

”När jag gick tillbaka och städade upp det såg jag den lilla inristningen av en kanin och insåg att det förmodligen var en holländsk kanin”.

Holländsk kanin eller vardagligt kallad holländare, lätt identifierbar genom sitt karakteristiska färgmönster, var en gång den mest populära av alla kaninraser. Men efter att dvärgkaniner utvecklades, minskade den holländska kaninens popularitet. Ändå är den holländska kaninen en av de tio mest populära raserna i världen.

Med omsorg, kärlek och bra tillgång till mat kan kaniner bli 10 år eller äldre.

Duchie fick leva till den mogna åldern av 13 år - och hans ägare köpte en anpassad gravsten till honom när han gick bort.

Husdjur är familj, trots allt

”Han måste ha haft det väldigt bra om han fick leva så länge”, säger Sid Saunders.

Marken där Duchie begravdes på har varit en del av en privat egendom på 1800-talet sa Saunders, så det är troligt att kaninen tillhörde den som bodde där. Skogsområdet är nu känt som Marline Wood, och består av en rad vandringsleder där människor tycker om att gå och ta bilder i naturen.

Medan mycket om den här kaninens familj fortfarande är ett mysterium, är en sak säker - de älskade sin lilla kanin väldigt mycket.

Och tack vare den snälla familjen och Saunders återupptäckt av graven kan djurälskare ta del av denna finna lilla, historia, 130 år senare.

För vissa är det viktigt att ha en grav att gå till och sörja, vilket kan kännas skönt. Dela gärna vidare denna historia om du också älskar djur!

Annons